Wijn na bier of bier na wijn, hoe voorkom je een kater?

Wijn na bier of bier na wijn, hoe voorkom je een kater?

Duitse onderzoekers van de Witten/Herdecke Universiteit hebben het antwoord gevonden op de eeuwige vraag wat is beter: wijn na bier, bier na wijn, of alleen bier of wijn? In alle gevallen is het antwoord eenduidig, schrijven ze in een artikel in The American Journal of Clinical Nutrition. Om een kater te voorkomen moet je minder drinken, of helemaal niet.

Het onderzoek werd gedaan op twee dagen met drie groepen van 30 testpersonen. Één groep dronk eerst vijf halve liters bier en daarna vier grote glazen wijn, groep twee deed dat andersom. De derde groep hield het bij bier op de eerste dag en wijn op testdag twee.

Oorspronkelijk was er ook een alcoholvrije controlegroep gepland, schrijven de onderzoekers, maar die kwam in opstand. Sommigen probeerden zelfs bij de wel-drinkers binnen te sluipen. Het is een bekend probleem bij alcoholonderzoek, schrijven ze. Maar een mogelijke oplossing in de vorm van munt toevoegen aan de drankjes en het opzetten van neusknijpers om smaak en geur te maskeren vonden ze toch te ver gaan. “Zowel uit respect voor bierbrouwers en wijnbouwers, en om neusschade tijdens de vijf-uur durende sessies te voorkomen.”

Hoe dan ook, na de stevige drinksessies en een nachtje slapen onder medisch toezicht in de testruimte (er hoefde dus ook niet naar huis gereden te worden) waren de katers voor alle deelnemers hetzelfde. Wat ze ook in welke volgorde gedronken hadden. Wel viel op dat braken meer voorkwam in de controlegroep van alleen bier of wijn dan in de switchende drinkersgroepen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.