Wetenschappers ontdekken zombie-gen

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en Newcastle University hebben ontdekt dat bacteriën kunnen overleven in een ‘zombie-stand’, meldt Folia, het universiteitblad van de UvA.

Tot nu toe waren er van bacteriën maar twee levensstaten bekend: actief of slapend. Daar is nu de derde – zombie – staat bijgekomen. Hoewel de onderzoekers die term zelf niet gebruiken, is het wel een toepasselijk omschrijving, zegt onderzoeker Leendert Hamoen: “Het lijkt er op dat veel processen bij deze zeer langzaam groeiende bacteriën ongereguleerd doorgaan, en ze kunnen leven met nagenoeg geen voedsel.”

De zombie-stand is gevonden bij de ongevaarlijke bacterie Bacillus subtilis. De onderzoekers konden die bacterie in zo’n toestand krijgen door een gen uit te schakelen. In de ondode staat bleek die resistent voor antibiotica. Hamoen verwacht dat het verschijnsel ook bij andere bacteriën zal voorkomen. Verder onderzoek is nodig zeg hij, bijvoorbeeld om te kijken of het sommige vormen van antibioticaresistentie van sommige ziekmakende bacteriën mede zou kunnen verklaren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.