Henriëtte Prast stapt per direct uit Eerste Kamer

D66-senator en Tilburg University-wetenschapper Henriëtte Prast geeft haar zetel in de Eerste Kamer per direct op. Ze is het oneens met de opvattingen van de partij op het gebied van dierenwelzijn. Prast heeft ook haar lidmaatschap van D66 opgezegd.

Aanleiding voor het vertrek van Prast vormt de stemming over plezierjacht. De motie om het verbod op plezierjacht uit te breiden werd in de Eerste Kamer in december verworpen. Prast was binnen D66 de enige die voor het verbod stemde. In de Volkskrant zegt Prast: ‘Na de stemming over de plezierjacht groeide het gevoel: daar wil ik niet meer bij horen.’

Op het gebied van dierenwelzijn week Prast vaker af van de partijlijn. Eerste Kamerfractievoorzitter Hans Engels van D66 laat weten dat de partij snel met een opvolger komt. Engels: “We respecteren het besluit van Henriëtte en danken haar voor de inzet voor D66 in de Senaat.”

Prast is hoogleraar persoonlijke financiële planning aan Tilburg University. Ze is gespecialiseerd in gedragseconomie en de gevolgen daarvan voor onder andere financiële planning, gezondheidsgerelateerd gedrag en duurzaamheid. Van haar hand verschenen onder meer de boeken Geld en Geluk en Alles draait om geld.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.