Koninginnen-ingang Cobbenhagen moet permanent open

Het is te druk in de gang naar Cobbenhagen. Om verstopping tegen te gaan, wil de universiteit de koninginneningang verbouwen en permanent openstellen. Ook de binnentuin krijgt een opknapbeurt.

Wie in Cobbenhagen moet zijn, loopt via Koopmans door de glazen gang die de gebouwen met elkaar verbindt. Dit geldt voor bijna alle studenten, medewerkers en andere bezoekers. Met het stijgen van de studentenaantallen is deze vissenkom, zoals de gang ook wel genoemd wordt, steeds meer gaan lijken op een krappe kroeg.

Om Cobbenhagen toegankelijker te maken, wil het universiteitsbestuur de officiële hoofdingang (de koninginnen-ingang) meer gaan gebruiken. Ooit gingen de deuren daarvan naar verluidt alleen open voor majesteit de koningin, of voor een hoog staatsbezoek zoals van VN-diplomaat Kofi Annan. De praktijk is weerbarstiger: al jaren staan de deuren geregeld open. Soms omdat er een evenement is, meestal zonder aanwijsbare reden. Sinds mei 2018 loopt er een pilot, om te zien of de drukte beter verspreid kan worden.

Er staan meer fietsen aan die kant van de campus, en af en toe glipt een student naar binnen of buiten. Enig resultaat is dus al geboekt, maar de drukte blijft. Daarom wil de universiteit de ingang verbouwen, zo blijkt tijdens een overleg van de commissie financiën en infrastructuur vandaag. Vooral om ervoor te zorgen dat het klimaat in het gebouw aangenaam blijft bij een continue blootstelling aan de buitenlucht.

Om het aantrekkelijker te maken via die kant het gebouw te betreden, moet ook de binnentuin aangepakt worden, binnen de perken van wat de architect toelaat. Er komen buitenwerkplekken en de water- en elektrische voorzieningen worden aangepast. Zodat het ook veiliger en makkelijker wordt foodtrucks en kraampjes neer te zetten bij evenementen.

Totale kosten voor de verbouwing: 250.000 euro. Alle medezeggenschapsfracties zijn positief over het voorstel.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.