Werkdruk op universiteiten blijft toenemen

De werkdruk op universiteiten is hoog en blijft toenemen. Twee derde van de werknemers heeft hierdoor last van lichamelijke of psychische klachten. Dit blijkt uit een onderzoek van de vakbonden FNV en VAWO.

Zeven op de tien medewerkers op universiteiten ervaart een hoge tot zeer hoge werkdruk. Naast wetenschappers gaat ook het ondersteunend personeel hieronder gebukt. Wel ervaren wetenschapper vaker een hoge werkdruk (76 procent), dan het ondersteunend personeel (50 procent). Het onderzoek van FNV en VAWO verzamelt de ervaringen van een representatieve groep universitaire medewerkers van de afgelopen twee jaar.

Aan de horizon gloort geen verlichting. Sterker nog: drie kwart van de medewerkers geeft aan dat de hoeveelheid werk in de afgelopen twee jaar is toegenomen. Volgens de vakbonden FNV en VAWO is het tijd voor actie. Zij eisen van minister Van Engelshoven 1,15 miljard euro aan investeringen voor het wetenschappelijk onderwijs.

Lichamelijke en psychische klachten

De hoge werkdruk blijft niet zonder gevolgen. Twee derde (63 procent) van de universiteitsmedewerkers heeft last gehad van lichamelijke of psychische klachten als gevolg van de hoge werkbelasting. Dit is meer dan in 2016 (59  procent).

Toch heeft maar liefst tachtig procent nooit overwogen zich ziek te melden. In het onderzoek geven medewerkers aan dat ze simpelweg geen tijd hebben om ziek te zijn. Het overgrote merendeel werkt gewoon door met klachten, vaak zelfs langer dan een maand.

Veel medewerkers werken meer uren in de week dan contractueel is vastgelegd. Doorwerken in de weekenden of tijdens vakanties gebeurt op grote schaal.

Meer taken

Als belangrijkste reden voor de toenemende werkdruk wordt aangegeven dat er de afgelopen jaren steeds meer taken zijn bijgekomen. Ook is de verhouding tussen onderwijs en onderzoek scheef. Wetenschappelijk personeel wordt vooral op onderzoek beoordeeld, maar moet veel tijd besteden aan onderwijs.

Ook het groeiende studentenaantal, de publicatiedruk, de verplichting om onderzoeksgeld binnen te halen en de toenemende administratieve taken worden genoemd.

Plan van aanpak werkt niet

In 2017 is in de nieuwe cao vastgelegd dat alle universiteiten voor het einde van dat jaar met een plan van aanpak zouden komen om de werkdruk te verlagen. Toch merken medewerkers hier weinig van. Zo’n 85 procent vindt de maatregelen op de eigen universiteit onvoldoende. Van een daling van de werkdruk is in ieder geval geen sprake.

Landelijke staking

Op vrijdag 15 maart staakt het hele onderwijs, van primair tot en met wetenschappelijk, uit onvrede met de hoge werkbelasting. De demonstranten verzamelen zich op het Malieveld in Den Haag. Ook de vakbonden FNV en VAWO voegen zich bij deze demonstratie. Naast de extra 1,15 miljard eisen zij dat de doelmatigheidskorting van tafel gaat en dat er meer nadruk komt te liggen op de eerste geldstroom voor onderzoek.

Univers publiceert aanstaande vrijdag een uitgebreid artikel over de hoge werkdruk op Tilburg University.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.