Schoolpleinen en campussen vanaf volgend jaar rookvrij

Vanaf 1 augustus 2020 mag er op geen enkel terrein van onderwijsinstellingen nog worden gerookt. Dat maakte staatssecretaris Paul Blokhuis woensdag bekend. Ook Tilburg University is vanaf die datum verplicht een rookverbod op de campus te handhaven.

In november werd al een nationaal preventieakkoord getekend, waarin stond dat het verbod er zou komen. Een specifieke datum werd echter nog niet genoemd.

Het verbod gaat gelden voor alle instellingen waar onderwijs wordt gegeven: van schoolpleinen van basisscholen tot en met terreinen van universiteiten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat toezicht houden op de handhaving van het rookverbod.

Blokhuis: ‘Te weinig scholen rookvrij’

Veel onderwijsinstellingen hebben al vrijwillig stappen gezet om rookvrij te worden, maar volgens Blokhuis ging dat te langzaam. Zo had eind 2018 één op de vijf basisscholen nog geen rookvrij schoolplein en in het middelbaar beroepsonderwijs mocht op zes van de zeven schoolpleinen nog worden gerookt. Van de mbo-instellingen was 85% nog niet rookvrij. Universiteiten waren ook al bezig om het roken aan te pakken, maar moeten nu vaart gaan maken.

Staatssecretaris Blokhuis hoopt dat onderwijsinstellingen hun rookverboden nog voor die tijd zelf hebben geregeld, maar vanaf volgend jaar augustus is het basta.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.