Rookverbod campus TiU augustus al van kracht

De campus van Tilburg University is al vanaf komend collegejaar geheel rookvrij. Ook e-sigaretten worden in de ban gedaan.Half augustus 2019 gaat het rookverbod in. Borden met de tekst ‘this area is smoke-free’ moeten medewerkers, studenten, buurtbewoners en toevallige passanten eraan herinneren dat er op de campus niet mag worden gerookt. De bestaande rookzones verdwijnen. “Het is een uitbreiding van het huishoudelijk reglement. De campus is namelijk privéterrein,” legt arbo- en milieudeskundige Anita Mosterd uit.

Om dat reglement te handhaven worden gedurende het eerste jaar extra beveiligers ingehuurd die op de maatregel gaan toezien. Loop je rokend over de campus, dan zal je eerst worden aangesproken. Na een tweede keer volgen maatregelen.De gemeente heeft aangegeven geen extra BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) in te zetten op het campusterrein.

‘Stop met roken!’

Op openbare plekken mag wel gerookt worden. Om mensen te motiveren niet massaal op bijvoorbeeld het zebrapad tussen het Dante- en Simongebouw in te gaan roken, wordt in de eerste week van het nieuwe collegejaar extra aangemoedigd te stoppen met roken. Een bezoek van de Nederlandse Hartstichting en het Longfonds moeten daarbij helpen.

Voor medewerkers van de universiteit wordt het eigen risico van stoppen onder begeleiding vergoed vanuit het keuzemodel.

Nog geen oplossing gevonden voor rokers

Toch zal een onbekend deel van de campusbezoekers blijven roken. Voor die mensen kan Mosterd nog geen oplossing noemen: “De gevolgen van deze maatregel zijn nog koffiedik kijken.”

Wel is de universiteit in gesprek met buurtbewoners, woningstichtingen en de gemeente. De belangrijkste gespreksthema’s zijn luchtvervuiling door rook en straatvervuiling door peuken.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.