Vlaamse journalist Jan Leyers wint E. du Perronprijs

De Vlaamse journalist, programmamaker en muzikant Jan Leyers heeft de E. du Perronprijs gewonnen. De literaire prijs wordt op dinsdag 16 april voor de 33e keer uitgereikt in de nieuwe LocHal. Hij zal dan ook 2.500 euro en een textielkunstwerk in ontvangst mogen nemen. Leyers krijgt de prijs voor zijn boek ‘Allah in Europa. Het reisverslag van een ongelovige’.

In het boek houdt Leyers, o.a. bekend als presentator van Zomergasten, een pleidooi voor een open en multicultureel Europa. Hij sprak met gelovigen en bekeerlingen en ging op zoek naar een Europese versie van de islam.

De jury beoordeelt het als een ‘fascinerend boek waarin een veelheid aan ideeën en opinies aan de orde komt, waaraan de lezer zijn of haar eigen mening kan scherpen.’

Cultuur als middel voor eenheid

Tilburg University en de gemeente Tilburg reiken de prijs, die is vernoemd naar de Nederlandse schrijver E. du Perron (1899-1940) al sinds 1986 uit. Van winnaars wordt verlangd dat zij cultuur gebruiken als middel om een beter begrip en een betere verstandhouding tussen bevolkingsgroepen in Nederland te creëren.

Vorig jaar won Margot Vanderstraeten de prijs met het boek ‘Mazzel tov’. Daarin beschrijft ze haar ervaring als werkstudent bij een orthodox-joodse familie in België. Eerdere winnaars zijn o.a. Ilja Leonard Pfeijffer, Abdelkader Benali en Adriaan van Dis.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.