Opkomst verkiezingen opnieuw gedaald

De opkomst bij de universiteitsraadsverkiezingen is wederom gedaald. Steeds minder studenten vinden hun weg naar de stembus. Waar komt de daling vandaan?

Ook dit jaar voerden studentenfracties Front en SAM weer uitgebreid campagne op de campus. Hoewel de opkomst met 41,75 procent nog altijd ver boven het landelijk gemiddelde ligt, vertonen de cijfers de laatste jaren een dalende trend. 

In 2015 plopten de champagnekurken nog naar aanleiding van de verkiezingsopkomst. Die lag toen op 50,1 procent. Meer dan de helft! Een ongekend hoog percentage in de wereld van de universitaire medezeggenschap. Daarna ging het bergafwaarts. Lag het opkomstpercentage in 2016 nog op 49 procent, in 2017 daalde het naar 47,3 procent en in 2018 zakte het verder naar 45,7 procent. En nu dus een krappe 42 procent. Zorgwekkend?

Minder campagne, meer groei

De daling heeft ongetwijfeld te maken met de minder felle campagnevoering. In het verleden was er veel onvrede over de opdringerige wijze waarop de studentenpartijen stemmen worven op de campus. Uit een enquête van Univers bleek dat bijna 75 procent van de Tilburg University-studenten de campagenvoering onaangenaam vond. Te opdringerig, te massaal, met teveel stunts en goodies en te weinig aandacht voor de inhoud. Het gevolg: er kwam in 2016 een verkiezingsconvenant waarin de regels voor campagnevoering jaarlijks steeds verder werden aangescherpt.

“Ik denk dat er nu veel inhoudelijker wordt gestemd”

Thijs Pieters, secretaris van de universiteitsraad, wijst evenaans op de minder heftige campagnevoering als hij gevraagd wordt naar een verklaring voor de daling. “Je kunt je daarom afvragen of de daling erg is. Vroeger werden er veel meer stemmen geronseld van studenten die zich nooit hadden verdiept in partijprogramma’s of de medezeggenschap. Ik denk dat er nu veel inhoudelijker wordt gestemd.”

Pieters wijst ook op de groei van de universiteit. In recordjaar 2015 (50 procent) werden er 5.690 stemmen uitgebracht, in 2019 (42 procent) ligt dat aantal op 6.009. Pieters: “Absoluut gezien is er dus sprake van een toename, maar omdat de universiteit zo snel groeit, is er relatief gezien sprake van een daling.”

Hoger dan andere universiteiten

Vergeleken met andere Nederlandse universiteiten doet Tilburg University het qua opkomstpercentage nog altijd goed. Bij de verkiezingen van vorig jaar ging Tilburg met 45,7 procent ruim aan kop. De nummers twee (Delft: 38,1 procent) en drie (Wageningen: 38 procent) volgden op ruime afstand. Treurnis troef was het bij de Universiteit van Amsterdam, met een opkomst van 11,2 procent. In Rotterdam zijn de verkiezingen dit jaar zelfs afgeblazen wegens een gebrek aan kandidaten.

De democratische noodklok hoeft in Tilburg dus nog niet te klinken. Maar, zegt Pieters: “Het zou toch mooi zijn als we volgend jaar niet onder de veertig procent zakken.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.