Leidse prof boos vanwege verbod op Doornroosje

De Leidse hoogleraar Ton van Raan is woedend omdat een artikel van hem is geweigerd door JASIST, het Journal of the Association for Information Science and Technology, vanwege het gebruik van de term ‘Sleeping beauties’.

“Het is bizar,” fulmineert hij in universiteitskrant Mare, en: “Een maatregel die je alleen in een DDR-achtige politiestaat kan verwachten.” Sleeping beauties, of Doornroosjes, zijn in dit verband artikelen die toen ze gepubliceerd werden amper werden opgemerkt, maar jaren later alsnog worden ontdekt en ineens veelvuldig geciteerd worden. Hoogleraar kwantitatieve wetenschapsstudies Van Raan gebruikte de term voor het eerst vijftien jaar geleden, in 2004. Hij is zelf heel blij met die term: “De wetenschap is al zo droog, daar mag je best een beetje fleur aan geven.”

‘Er wordt voortdurend sleeping beauties gepubliceerd, ook in heel goede tijdschriften’

De term ‘sleeping beauty’ heeft geleid tot seksualisatie van het citatietraject, betoogt het tijdschrift in een commentaar in maart 2018. Het verwijst daarbij naar de later ingevoerde term ‘smart girl’. Dat zijn publicaties die meteen citaties krijgen, maar daarna snel vergeten worden. “Als gevolg van die symboliek worden intelligente vrouwen gerelateerd aan kortstondig succes en mooie vrouwen aan verlate erkenning.” Het is ‘een duidelijke schending van sociaal-culturele normen’, stelt het journal en vandaar dat de term in de ban wordt gedaan.

Ook gepubliceerd in heel goede tijdschriften

Van Raan wist dat eigenlijk ook wel voor hij het gewraakte artikel aanbood. Het was een testcase, legt hij aan Mare uit, hij wil niet capituleren voor politieke correctheid. Vandaar dat hij er niet over piekert de term te schrappen om zijn artikel alsnog publicabel te maken. “Ze mogen het boven hun bed hangen. Ik ga het ergens anders aanbieden. Er wordt voortdurend over sleeping beauties gepubliceerd, ook in heel goede tijdschriften.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.