Bouw MindLabs kan beginnen, gemeenteraad is akkoord

Groen licht voor MindLabs. De gemeenteraad is akkoord met de investering van 27,3 miljoen euro. Tilburg University behoort tot een van de initiatiefnemers van het megaproject.

Foto: Jack Tummers

Foto: Jack Tummers

MindLabs moet het nieuwe paradepaardje van Tilburg en omstreken worden. Naast de LocHal zal de nieuwbouw verrijzen die, wanneer alles volgens planning verloopt, in het najaar van 2021 in gebruikt wordt genomen. Niet alleen Tilburg University, maar ook Fontys Hogeschool Journalistiek, het ROC, De Persgroep, Uitgeverij Zwijsen en Interpolis nemen deel aan het project. Meer partijen zullen naar verwachting volgen.

Ruim 27 miljoen, dat is een forse investering. Ter vergelijking: in de onlangs opgeleverde LocHal werd dik 32 miljoen gepompt. De verwachtingen van de gemeenteraad zijn dan ook hooggespannen. MindLabs moet de Tilburgse economie een boost geven en leiden tot innovatie en interactieve technologieën.

Silicon Valley in de Spoorzone

Wat er precies gaat gebeuren bij MindLabs, blijft enigszins abstract. Vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie moeten er door samenwerking grote sprongen voorwaarts worden gemaakt. Silicon Valley in de Spoorzone? Wie weet.

De inbreng van Tilburg University zal zich richten op het brede spectrum van kunstmatige intelligentie, van virtual reality tot robotisering. Onderzoek moet aan de praktijk worden gekoppeld, zodat het functionele toepassingen oplevert. Bedrijven en start-ups zijn welkom om aan te haken.

Universiteit geen koper

In het Deprezgebouw, ook in de Spoorzone, draait MindLabs al een paar jaar proef op kleine schaal. Hier ontstond onder meer het VIBE-project: virtuele trainers voor verpleegkundigen. Deze zogenaamde avatars worden momenteel in verschillende ziekhuizen uitgetest.

Voorlopig investeert alleen Fontys in de nieuwbouw. Tilburg University gaat, net zoals de andere partners, ruimte huren. De universiteit committeert zich in eerste instantie voor tien jaar aan het project, daarna volgt evaluatie. De universiteit wil zich al langer meer verbinden met de Tilburgse binnenstad.

Riskant

Met Fontys als voorlopig enige directe investeerder, steekt de gemeente haar nek uit. Verbouwing en exploitatie komen op haar schouders terecht. Lijst Smolders stemde daarom tegen: financieel zou de onderneming te riskant zijn. De PvdA, SP en Groep Jansen stemden eveneens tegen.

Er wordt nog druk gezocht naar nieuwe partners, want nog niet alle ruimte is verhuurd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.