Een op de vijf oud-studenten met studieschuld is wanbetaler

Een op de vijf oud-studenten met studieschuld is wanbetaler

Van alle Nederlandse oud-studenten met een studieschuld heeft een op de vijf een betalingsachterstand. Hierdoor loopt DUO een bedrag van ruim 76 miljoen mis.

Dit blijkt uit onderzoek van de NOS op basis van opgevraagde cijfers bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De NOS voerde in 2015 eenzelfde onderzoek uit. Wat blijkt: de cijfers zijn onveranderd. Het aantal oud-studenten met een studieschuld dat een betalingsachterstand heeft, is gelijk gebleven. Opmerkelijk, omdat toenmalig minister van onderwijs Jet Bussemaker destijds maatregelen aankondigde om het aantal wanbetalers omlaag te krijgen.

Deurwaarder

Van veel oud-studenten kan DUO geen geld innen omdat ze zoek zijn. Vaak gaat het om oud-studenten die naar het buitenland zijn vertrokken en geen actuele gegevens hebben doorgegeven. Volgens DUO zijn ook veel oud-studenten financieel gezien simpelweg niet in staat om de lening af te betalen.

Wanbetalers krijgen wel minder vaak met de deurwaarder te maken. Anno nu iets minder dan de helft, in 2015 was dat nog twee derde. 

Wanbetaler

Een wanbetaler is iemand die meer dan 270 euro en drie betalingstermijnen achterloopt.

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.