Renovaties Dante, TIAS en Montesquieu uitgesteld

De universiteit stelt de renovaties van verschillende gebouwen uit. Door de snel groeiende studentenaantallen is de ruimte hard nodig. Bovendien willen faculteiten meer ruimte en eigen kantoren voor wetenschappers.

Het was de bedoeling dat de economen en geesteswetenschappers na de zomer van 2019, als gebouw Koopmans gerenoveerd is, samen het gebouw in trekken. Daar zouden wetenschappers bovendien kamers gaan delen. Maar beide faculteiten hebben meer ruimte nodig dan voorzien. De economen schreven in een brief aan het College van Bestuur (CvB) dat ze geen kamers willen delen. Ze kunnen hun werk dan niet goed doen en het wordt er moeilijker door om internationaal talent aan te trekken. Ook de geesteswetenschappers lieten weten meer ruimte nodig te hebben.

Er wordt naar ze geluisterd, bleek gisteren tijdens het overleg van de Commissie Financiën en Infrastructuur (CFI). De gebouwen Dante, TIAS en Montesquieu zouden in de periode 2019-2024 gerenoveerd worden, maar dat wordt nu met vier jaar uitgesteld. Daardoor kunnen de geesteswetenschappers in Dante blijven zitten, en blijven bovendien de collegezalen en studieplekken daar beschikbaar. Dat komt goed uit, aangezien de universiteit volgend jaar wederom verwacht flink te groeien.

“De bouwsector is enorm oververhit”

Mooie bijvangst is dat er waarschijnlijk geld bespaard wordt door werkzaamheden uit te stellen. “De bouwsector is enorm oververhit,” zegt vicevoorzitter van het CvB Paulina Snijders. De prijzen zijn hoog en het is daardoor ook moeilijk geschikte bouwbedrijven te vinden. Over een aantal jaar zijn er waarschijnlijk betere deals te sluiten. Er zijn in de tussentijd wel wat meer onderhoudskosten, maar die zijn volgens haar “heel beperkt.”

Beheerste groei

De studentenfracties maken zich zorgen. De campus zou de komende jaren flink onder handen genomen worden, zodat er uiteindelijk plek is voor twintigduizend studenten. Nu wordt dat grotendeels uitgesteld, terwijl de universiteit al harder groeit dan verwacht. Aankomend collegejaar worden er weer 1.500 extra studenten verwacht, wat het totaalaantal in de zeventienduizend brengt.

“We lopen al een jaar voor op de prognose terwijl we nog zes jaar moeten doorgroeien,” zegt Kas Scholte Albers van Front. “Er komt nauwelijks extra onderwijsruimte bij,” constateert Kevin de Bruijn van SAM. De fracties vragen zich af of de groei nog wel beheerst is, of dat de universiteit nu noodgedwongen rare sprongen maakt.

“Het is niet zo dat we nog jaren willen doorgroeien”

Paulina Snijders zegt dat ook het CvB wil dat de universiteit gecontroleerd groeit, zodat studenten het volle Tilburgse pakket krijgen. “Kleinschaligheid, werken in kleine groepen, we willen het allemaal overeind houden.” De groei verrast de universiteit, maar Snijders denkt dat ze het aankunnen. “En het is niet zo dat we nog jaren willen doorgroeien.”

Volgens directeur vastgoed Paul Hoeijmans zijn de extra studenten op te vangen. Er kan slimmer geroosterd worden. Mogelijk kunnen kantoren in gebouw Academia bijvoorbeeld worden omgebouwd tot collegezalen, dat waren ze eerder ook al. En zo zijn er meerdere stappen die gezet kunnen worden. “De grootste stap is Dante in de lucht houden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.