Tilburg University wijst kritiek op Israël-debat af

De universiteit wijst de kritiek op het debat over academische vrijheid en boycot van Israël van de hand. Hidde van Koningsveld, voorzitter van de jongerenorganisatie CIJO die opkomt voor het Joodse volk, stelt in een brief aan het College van Bestuur dat het debat ‘eenzijdig’ is.

Volgens Van Koningsveld spraken de betrokken docenten bij het evenement, universitair docent Michiel Bot en universitair hoofddocent Marloes van Noorloos, zich eerder uit voor een boycot van Israël. De drie externe sprekers op het debat noemt hij BDS-activisten, die zich volgens hem ook voor een boycot zullen uitspreken. BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) is een door de Palestijnen opgerichte beweging, die Israël waar mogelijk wil boycotten om zo het beleid van het land te veranderen. Zij streven naar vrijheid, gelijkheid en gerechtigheid voor het Palestijnse volk.

Van Noorloos vindt het ‘interessant’ dat het CIJO haar en Bot neerzet als ‘BDS-supporters’. “Zij verwijzen naar een brief die wij hebben ondertekend, waarin slechts het punt wordt gemaakt dat de uitingen van deze beweging vallen onder de vrijheid van meningsuiting en niet zouden moeten worden gecriminaliseerd.” In het verleden is de beweging door verschillende instanties in diskrediet gebracht. In Duitsland kreeg een motie om de beweging als antisemitisch te brandmerken bijvoorbeeld brede steun.

“Eenzijdig zal de discussie zeker niet worden”

De brief heeft volgens Bot als hoofddoel om de BDS-beweging in verband te brengen met antisemitisme. “Dit is absurd; hier zijn geen enkele gegronde feiten voor.” Hij geeft aan dat de drie externe sprekers juist vanuit drie verschillende perspectieven zullen spreken. “Eenzijdig zal de discussie zeker niet worden.”

Hidde van Koningsveld van CIJO juicht het debat over het Arabische-Israëlisch conflict toe, maar bij dit evenement is er volgens hem geen sprake van een ‘open debat.’ Hij roept de universiteit in zijn brief op om “pal te staan voor de academische vrijheid en tegen antisemitisme door stelling te nemen tegen pogingen om Israël te boycotten.”

Het College van Bestuur laat per brief weten dat het debat voldoet aan de vier belangrijke pijlers die het hanteert bij het beschermen van de academische vrijheid. Er is ruimte voor sprekers met uiteenlopende meningen, er is de mogelijkheid tot debat met ruimte voor eenieders inbreng, het debat is open en voor iedereen toegankelijk en de veiligheid is voor iedereen gewaarborgd.

Het evenement ‘Collaborating with Israeli Universities? A Roundtable’ vindt vanavond plaats van 17.30 tot 19.30 in het Tias gebouw (TZ003). De organisatie is in handen van Extra Muros en Elsa Tilburg.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.