Geen Vidi voor Tilburg University

Wiebelende zwarte gaten, gepersonaliseerde nanodeeltjes, veerkracht in klimaatbeleid en meer: 85 ervaren onderzoekers krijgen een Vidi-beurs van 800 duizend euro toegekend. Van alle universiteiten krijgen alleen Tilburg University en de Open Universiteit geen Vidi.

Een Vidi is bedoeld voor ervaren wetenschappers die na hun promotie al een aantal jaren onderzoek hebben gedaan. Met het geld kunnen zij de komende vijf jaar aan de slag.

Aanvraagdruk

Wetenschapsfinancier NWO kijkt bij de selectie naar de kwaliteit van de wetenschapper, de originaliteit van het onderzoeksvoorstel, de verwachte wetenschappelijke impact en de mogelijkheid voor toepassing van de kennis. De subsidie maakt deel uit van de zogeheten Vernieuwingsimpuls van Veni-, Vidi- en Vici-beurzen voor respectievelijk beginnende, ervaren en zeer ervaren onderzoekers.Dit jaar deden 443 wetenschappers een gooi naar de Vidi-subsidie, een kwart minder dan vorig jaar. Oorzaak van deze daling is de invoering van de ‘inbeddingsgarantie’: onderzoekers kunnen alleen nog een Vidi-beurs aanvragen als ze een verklaring van een onderzoeksinstelling op zak hebben waarin staat dat ze een tenure track of een vaste aanstelling krijgen als ze de beurs binnenhalen. Het honoreringspercentage is door de afgenomen aanvraagdruk gestegen van 15 naar 19 procent.

Op de voet

Van de 443 aanvragers was 245 man en 198 vrouw. Uiteindelijk hebben 50 mannen (20 procent) en 35 vrouwen (18 procent) de beurs gekregen. Deze verhouding is vergelijkbaar met voorgaande jaren.vidi2019In de exacte en natuurwetenschappen werden de meeste aanvragen gehonoreerd (28 procent). In de sociale en geesteswetenschappen heeft iets meer dan één op de tien indieners een Vidi-beurs bemachtigd (13 procent), in de technische wetenschappen bijna één op de vijf (18 procent).

De Universiteit Utrecht springt eruit met 10 beurzen. Ook de Radboud Universiteit (8), de Universiteit van Amsterdam en de TU Delft (beide 7) deden het deze ronde naar verhouding goed. Van de academische ziekenhuizen haalde het Amsterdam UMC de meeste subsidies binnen (5), op de voet gevolgd door het Leids UMC met 4 beurzen.

HOP, Melanie Zierse

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.