Studerende mantelzorgers onvoldoende in beeld

Uit onderzoek van het Expertiselab Jonge Mantelzorgers blijkt dat rond de 6,5 procent van de hbo’ers en universitaire studenten mantelzorg verleent. Toch krijgen de onderwijsinstellingen deze studenten slecht in beeld.

Een grote groep studenten verleent langdurige zorg aan een naaste. Hoewel onderwijsinstellingen ze daarin kunnen ondersteunen, kloppen maar weinig studenten aan voor hulp. En studenten die er wél gebruik van maken hebben uiteenlopende ervaringen, meldt ScienceGuide.

In het onderzoek geven studenten met negatieve ervaringen aan dat ze vaak met verschillende studiebegeleiders te maken hebben, de deadlines voor verslagen alsnog moeten halen of gewoon moeten voldoen aan de aanwezigheidsplicht.

Er zijn ook studenten met positieve ervaringen. Zij krijgen adviezen over waar ze aanvragen in kunnen dienen, worden gewezen op het profileringsfonds en een verzoek voor uitstel wordt goedgekeurd.

Communicatie

Het ligt deels aan de communicatie van de onderwijsinstellingen dat zo weinig studenten gebruikmaken van de ondersteuning. Maar het ligt ook aan de mantelzorgers zelf. Zij vinden de zorgtaken die zij uitvoeren vanzelfsprekend, ze ervaren het verlenen van mantelzorg niet alleen als negatief, willen hun eigen problemen oplossen en vinden het lastig om een hulpvraag te formuleren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.