Overleden onderzoeker postuum gepromoveerd

Kort nadat Lany Slobbe zijn proefschrift voor laatste goedkeuring bij zijn promotoren had ingeleverd, overleed hij in februari 2018 geheel onverwacht op 55-jarige leeftijd. Het proefschrift Working with Administrative Health Data bleek helemaal in orde, en als ‘postume erkenning van zijn wetenschappelijke werk’ ging zijn promotie woensdag 12 juni alsnog door.

Postume promotie Lany Slobbe.Een postume promotie is behoorlijk bijzonder, maar niet helemaal uniek. Op andere Nederlandse universiteiten is het ook al eens voorgekomen. Vanzelfsprekend verliep de procedure anders dan bij een reguliere promotie, waarbij de promovendus zinnige antwoorden probeert te geven op kritische vragen van de promotiecommissie. Nu waren het de commissieleden die ingingen op de inhoud van het proefschrift. Hier en daar kwamen daarbij ook kanttekeningen – ‘dit zou ik hem zeker gevraagd hebben’ – aan bod.

Het onderwerp, werken met zorgdata, is volgens promotor Johan Polder bijzonder actueel en relevant. Het was iets waar Lany Slobbe als onderzoeker bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu al jaren mee bezig was, ook voordat hij zo’n tien jaar geleden besloot om op het onderwerp te promoveren. Polder: “Hij hield zich al met data science bezig toen het woord nog niet eens bestond.”

Aan het eind van de ceremonie werd de promotiebul in ontvangst genomen door de weduwe van de promovendus, Joyce Klink.

Postume promotie Lany Slobbe.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.