Tilburgse internationals: ‘Nederlanders zijn moeilijk benaderbaar’

Tilburgse internationals: ‘Nederlanders zijn moeilijk benaderbaar’

Internationale studenten vinden het moeilijk om aansluiting te vinden en missen het contact met Nederlandse studiegenoten, blijkt uit onderzoek van drie studentenorganisaties. Hoe ervaren de internationals van Tilburg University dit?

De Griekse studente Global Law Joana Pasha (18) heeft contact met drie Nederlandse studenten. Ze gaat meer om met buitenlandse studenten. “De Nederlanders zijn soms moeilijk benaderbaar, omdat zij onderling Nederlands spreken. Ik snap het ook wel. Als ik met iemand uit Griekenland spreek, praat ik ook in het Grieks.” Het is volgens haar ook niet zwart-wit, met internationals aan de ene kant en Nederlanders aan de andere kant. Wel zoeken de internationals elkaar meer op.

Giamoco Petti (23), student International Business Administration, komt uit Italië. Hij heeft alleen contact met Nederlandse studenten als er gezamenlijk aan een opdracht gewerkt moet worden. Hij zou meer contact willen. “Ik wil graag de cultuur leren kennen, dus ik zou zeker meer met de Nederlandse studenten om willen gaan.” Maar het is moeilijk om aansluiting te vinden. Een mogelijke verklaring daarvoor is volgens Petti dat veel Nederlandse studenten niet in Tilburg wonen of hier parttime wonen. “Zij gaan in de weekenden ‘terug naar huis’ en wij, de internationals, blijven hier.”

“Ik wil graag de cultuur leren kennen”

Ook de Roemeense Ruxandra Sandu (21), studente Global Law, zou graag meer contact willen met Nederlanders. “Ik vind het belangrijk om de cultuur en de mensen te leren kennen van het land waar ik woon.” Zij heeft, net als Petti, alleen contact met de Nederlandse studenten wanneer zij gezamenlijk aan een opdracht werken.

De Nederlandse taal vormt een barrière, maar onderling ervaren de internationals geen groepsvorming. “Er is geen sprake van een groep met alleen maar Grieken of Italianen”, zegt Pasha. De buitenlandse studenten hebben dus wel contact met andere buitenlandse studenten, welke taal zij ook spreken.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.