Sportkaart wordt duurder en exclusiever

Om de drukte in het sportcentrum aan te pakken, werpt de universiteit drempels op. Vrienden van studenten en medewerkers zijn niet meer welkom en verschillende groepen sporters gaan fors meer betalen.

Het is druk in het sportcentrum, studenten en medewerkers klagen er al langere tijd over. Over een paar jaar moet er een extra gebouw bij komen, namelijk de naastgelegen voormalige moskee. Tot die tijd is het behelpen. Om alvast iets te doen aan de drukte, wil de universiteit de abonnementen voor mensen die niet (meer) studeren of werken aan Tilburg University verhogen. Om ze zo te ontmoedigen hier te komen sporten.

Het laagste jaartarief van (in het collegejaar 2019/2020) 134,95 euro blijft gelden voor studenten van TiU. Dat is ook zo voor studenten van Avans en Fontys, die instellingen betalen mee aan het sportcentrum. Verder blijven studenten van andere universiteiten welkom voor dat geld. Wie in Nederland aan een universiteit studeert kan bij alle universitaire sportcentra terecht en dat blijft zo. Daarnaast blijven medewerkers en gepensioneerden van de universiteit, en medewerkers van Fontys, het iets hogere tarief van 158,95 euro betalen.

Het hoogste tarief

Voor een paar andere groepen gaan de prijzen fors omhoog. Scholieren uit 5 havo en 6 vwo gaan van het laagste tarief naar het hoogste, komend jaar is dat 354,95 euro. Alumni van de universiteit blijven niet langer tien jaar welkom, maar vijf jaar. Bovendien betalen ze vanaf het tweede jaar ook het hoogste tarief. Verder gaan medewerkers van Rendierhof, Sint Jozefmavo en Theresialyceum en studenten van andere instellingen, zoals de Hogeschool Breda, de volle mep betalen.

Opvallend is dat vrienden van studenten en medewerkers, die altijd óók een abonnement konden afsluiten, niet meer welkom zijn. Daar wordt alleen een uitzondering op gemaakt als ze een cruciale lege plek kunnen opvullen bij een sportvereniging, zoals die van keeper bij het voetbal. De gratis sportkaart voor internationale studenten die het instellingscollegeld betalen, komt er pas als het sportcentrum is uitgebreid.

Een zwaar probleem

De medezeggenschap plaats een paar kritische kanttekeningen bij de plannen, tijdens de vergadering van de Commissie Financiën en Infrastructuur (CFI) afgelopen maandag. Joost van Kommer van Fractie Front wijst erop dat de drukte vooral veroorzaakt wordt door de vele universiteitsstudenten. Die zijn er veel meer, aangezien de universiteit al jaren flink groeit. Hij wil weten wanneer er extra ruimte komt. Ook Korine Bor van TiU International twijfelt erover of de maatregelen wel iets gaan opleveren. Ze stelt hardop de vraag of mensen van Avans nog wel toegelaten moeten worden. “Het is een zware opmerking, maar we zitten ook met een zwaar probleem.”

Het is druk, maar “er is geen enorme crisis met de drukte,” reageert vicevoorzitter van het CvB Paulina Snijders. Er wordt volgens haar gekeken naar wat de hogescholen bijdragen en wat de universiteit ervoor terugkrijgt. Maar er wordt juist met die instellingen samengewerkt, zodat niet iedereen zijn eigen sportcentrum hoeft te bouwen.

De uitbreiding komt op zijn vroegst in 2023, laat directeur Facility Services Paul Hoeijmans weten. Front wijst daarom nogmaals op de groeiende studentenaantallen. De komende jaren zal het nog drukker worden. Voorlopig wil het CvB echter niet kijken naar andere (tijdelijke) uitbreidingen of bijvoorbeeld dal- en piekabonnementen. Het komende halfjaar wordt eerst bekeken in hoeverre de drukte al wordt verminderd.

De veranderingen gaan in per 1 september 2019. Abonnementen die al verkocht zijn blijven nog wel geldig.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.