Law School krijgt vier miljoen voor onderzoek

De Tilburgse rechtenfaculteit scoort bij de sectorplannen. De komende jaren komt er ruim vier miljoen euro bij voor onderzoek.

In de periode van 2019 t/m 2024 gaat de overheid vanuit de eerste geldstroom in totaal 53 miljoen euro investeren in de sociale- en geesteswetenschappen en de rechtswetenschappen. Deze zomer heeft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekendgemaakt hoe dat geld verdeeld wordt.

Twaalf miljoen euro gaat naar de digitale tak van de sociale- en geesteswetenschappen. Via de tweede geldstroom (subsidies van bijvoorbeeld NWO) zou de sector op nog eens twaalf miljoen kunnen rekenen.

De juridische faculteiten krijgen van de overheid 39 miljoen euro. Tilburg Law School krijgt daar een flink deel van, namelijk 4,1 miljoen euro verspreid over de zes jaar. In 2019, het eerste jaar, krijgt de faculteit 640.000 euro. In de jaren daarna is dat zeven ton.

De Tilburgse rechtenfaculteit gaat het onderzoek opsplitsen in twee thema’s. Het eerste thema is ‘Constitutionalizing the Anthropocene’. Dat gaat over het herformuleren van constitutionele waarden en uitgangspunten, zodat ze niet alleen voor de mens, maar voor de natuur en toekomstige generaties gelden. Het tweede thema is ‘Judicial lawmaking’, het fenomeen dat niet de wetgever rechtsregels maakt, maar dat rechters dat doen.

De investeringen zijn onderdeel van de sectorplannen, die de verbindingen tussen de verschillende Nederlandse faculteiten moeten versterken. De faculteiten hebben daartoe samen onderzoeksprioriteiten vastgesteld, waarbij zowel onderwijs, onderzoek als maatschappelijke doelen een rol moesten spelen. De plannen zijn vervolgens beoordeeld door een commissie onder leiding van de Tilburgse hoogleraar recht en informatisering Corien Prins.

Driehonderd miljoen

Het echte geld wordt verdeeld onder de faculteiten bèta en techniek. Zij krijgen er jaarlijks 51,4 miljoen euro bij, wat neerkomt op een totaalinvestering van 308,4 miljoen euro in zes jaar tijd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.