Veni’s voor drie Tilburgse wetenschappers

Marion van den Heuvel, Marleen Balvert en Frans Folkvord krijgen een Veni-beurs. Daarmee kunnen ze zich de komende drie jaar richten op hun eigen onderzoeksideeën.

Beeld Pixabay

Beeld Pixabay

Aan een goede connectie tussen moeder en kind worden allerlei positieve effecten toegeschreven, maar zo’n sterke band is er niet altijd. Hoewel de hersenen van moeder en kind vaak op elkaar afstemmen, kan dit ook misgaan. Marion van den Heuvel (Cognitieve Neuropsychologie, TSB) gaat onderzoeken wanneer deze afstemming (synchronisatie) wel slaagt, en hoe dit verstoord kan raken als moeders lijden aan prenatale angst.

Bekend is dat groente en fruit eten een stuk gezonder is dan voorbewerkte producten. Toch doen kinderen dit onvoldoende, waardoor ze meer chronische ziektes kunnen ontwikkelen. Frans Folkvord (Communication and Cognition, TSHD) gaat een nieuwe theorie testen die inzichtelijk moet maken wanneer voedselreclames ervoor zorgen dat kinderen meer groente en fruit eten, zowel op de korte als op de lange termijn.

Steeds duidelijker is geworden dat ongeneeslijke ziektes vaak een genetische oorzaak hebben. Wereldwijd worden er grote datasets opgebouwd om meer zicht te krijgen op deze oorzaken. Daarbij zijn wel technieken nodig om de groeiende datasets te analyseren. Marleen Balvert (Econometrics & Operations Research, TiSEM) gaat die ontwikkelen, om het verband tussen genetica en ziekte te achterhalen.

Veni

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) loofde deze zomer Veni-beurzen uit aan 166 veelbelovende jonge wetenschappers. Zij krijgen maximaal € 250.000, om hun eigen onderzoeksideeën gedurende drie jaar verder te ontwikkelen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.