Digitaal biechten op Lowlands

Een geheim dat te beschamend is om met een bekende te delen, kan flink aan je knagen. De Tilburgse wetenschappers Marjolijn Antheunis en Emmelyn Croes bieden uitkomst. Op het Lowlands-festival zetten ze chatbots neer, waarbij festivalbezoekers anoniem kunnen biechten. Durf jij je geheimen te delen?

Je ziel en zaligheid leg je niet snel bloot, tenzij je natuurlijk op een biechtstoel zit of dronken bent. Wetenschappers van Tilburg University zorgen ervoor dat je deze omstandigheden dit jaar kan combineren. Op Lowlands zetten ze vier biechthokjes neer, waar overigens iedereen welkom is. Ook festivalbezoekers die niet drinken.

Daar gaat niet zomaar gebiecht worden, je kan er digitaal biechten. Onderzoekers Marjolijn Antheunis en Emmelyn Croes willen weten of mensen meer blootgeven wanneer ze met een chatbot praten, ten opzichte van een menselijke gesprekspartner. Croes: “Mensen voelen zich beter als ze iets opbiechten. Deze ervaring is bovendien sterker als de risico’s laag zijn.” En dat zijn ze met een chatbot: die kent je vrienden niet en zal geen geheimen doorvertellen. Mogelijk schamen mensen zich dan minder en vertellen ze eerder wat hun dwars zit. Om het verschil tussen mens en chatbot duidelijk in beeld te brengen, gaan bezoekers chatten met een mens óf een bot.

Is een chatbot ook geschikt om een persoonlijk verhaal tegen af te steken? Uit eerder onderzoek dat het duo gedaan heeft, blijkt dat chatbots slecht zijn in het tonen van empathie, interesse en humor. Daarom hebben mensen moeite om vriendschappen aan te gaan met chatbots. Dat is volgens de onderzoekers vooral een probleem als er over een langere periode gesprekken worden gevoerd. “Als je echt in therapie gaat bouw je een band op,” zegt Antheunis. Het biechten gaat maar een minuut of vijf duren. Het gaat er bovendien alleen om dat festivalbezoekers iets kwijt kunnen bij iemand die niets doorvertelt. “We hopen na Lowlands te weten of mensen zich daar veilig bij voelen.”

Marjolijn Antheunis & Emmelyn Croes

Marjolijn Antheunis & Emmelyn Croes

Speciaal voor het festival heeft collega-onderzoeker Chris van der Lee een chatbot gebouwd. Sommige deelnemers krijgen een uitgebreid gesprek, waarbij er wat meer interesse wordt getoond, bij anderen zal er sneller gevraagd worden of ze een geheim willen vertellen. “Het geeft een goed gevoel als iemand interesse toont, we willen zien of dat iets uitmaakt,” zegt Antheunis. Mogelijk delen mensen meer als er interesse getoond wordt. Ook zijn de onderzoekers benieuwd of deelnemers meer blootgeven als ze met een vrouw praten, dat zou namelijk blijken uit eerder onderzoek.

Antheunis en Croes doen vaker onderzoek naar sociale interacties met chatbots. Het experiment op Lowlands zien ze als een leuke variatie, op een bijzonder geschikte locatie. Croes: “Je krijgt heel veel proefpersonen, daar gaat mijn hart wel sneller van kloppen. Het is voor mensen ook een natuurlijkere omgeving dan anders.” Antheunis wijst erop dat er veel verschillende soorten mensen gaan meedoen, niet alleen studenten communicatiewetenschap of psychologie zoals vaak het geval is aan de universiteit.

Maar wie gedronken heeft, voelt zich ongeremder en zal makkelijker geheimen delen. Daar gaan Antheunis en Croes rekening mee houden. Wie mee wil doen, wordt gevraagd een alcoholtest te doen. Dat er gedronken wordt, maakt het experiment zelfs extra de moeite waard. “Je kan het alcoholgebruik meenemen,” zegt Antheunis. “Normaal is dat heel lastig, dan moet je aan de één vragen om tien bier te drinken en aan de ander drie.” Zie dat maar eens door een ethische commissie te krijgen. 

Heb jij een geheim om te delen? De digitale gesprekspartners staan het hele festival voor je klaar in de Alpha-tent, van 12.00 tot 20.00u. Deelname is anoniem.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.