Leuvense onderzoekers zijn eruit: Messi is beter dan Ronaldo

Leuvense onderzoekers zijn eruit: Messi is beter dan Ronaldo

De ongrijpbare dreumes Messi met zijn duivelse dribbels en vlammende schoten, of de gebeeldhouwde halfgod Ronaldo, die het gepeupel ontstijgt om een perfecte goal te koppen. Wie is de beste? Computerwetenschappers van de KU Leuven gooiden de big data van de twee in een nieuw model en hebben het antwoord: Messi.

In het model wordt de waarde van een speler bepaald aan de hand van alle acties in plaats van, zoals gebruikelijker is, alleen op basis van doelpunten en assists. Dat is namelijk veel te beperkt, legt prof. Jesse Davis uit: “Een doelpunt is een zeldzame gebeurtenis: in een wedstrijd gebeuren naar schatting gemiddeld 1600 acties. Ons model bekijkt elke actie – schoten, passes, dribbels, tackles – en berekent de waarde ervan.”

De onderzoekers scoorden met dit onderzoek overigens zelf ook. Ze werden deze maand bekroond met de Best Paper Award bij de KDD (Knowledge Discovery and Data Mining) Conference in Alaska.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.