Het mysterie van vis Constantijn in de Academiavijver

“Hoi Univers. Er zit een flinke vis in de betonnen vijver bij het Academia gebouw. Niemand weet hoe die er kwam. Misschien het uitzoeken waard?”, aldus een berichtje van studente Susanne. Ze laat ook weten dat de vis een naam heeft gekregen: Constantijn. De vis blijkt meer studenten te zijn opgevallen, bijvoorbeeld bewoners van de flat op het Professor de Moorplein. Reden genoeg om op onderzoek uit te gaan.

Vis Constantijn

Academiakarper Constantijn

Het blijkt een kort onderzoek. Een telefoontje naar Bram Groothuis, zeg maar chef campusterrein, volstaat. Hij weet alles over wat er op de campus staat, groeit en bloeit – en wat er zwemt. Alle vijvers op de campus hebben vissen. Ze zitten daar om op een natuurlijke manier muggen(larven) te bestrijden en onder andere ook de waterkwaliteit te monitoren. De vis Constantijn is een karper. Ongeveer tien jaar geleden is hij als klein visje voor Academia uitgezet. In de tussentijd is hij uitgegroeid tot het huidige kloeke formaat . 

Bij de bewuste vijver deelt eerstejaarsstudente Amber haar brood met Constantijn. Ze maakt zich zorgen, heeft-ie wel genoeg te eten? Is het water niet te vies? Volgens Groothuis hoeft ze zich geen enkele zorgen te maken. De campuskarpers doen het uitstekend in de vijvers. Ze voeden zich bijvoorbeeld met insecten. “En soms gooien studenten een sneetje brood in het water, dat pakken ze ook.” Zo is de Academiakarper gegroeid tot een flink formaat. Zet de groei door, dan is er plek in de diepe vijver bij het Prismagebouw. “Daar zitten er meer en bijvoorbeeld ook koi’s. Maar voorlopig kan het nog wel.”Ook het ‘vieze’ water is volgens Groothuis helemaal geen probleem. Het is dan wel groen, “maar 100% goed”. “Groen is beter dan kraakhelder, het betekent over het algemeen dat er leven inzit. Omdat er bladeren en eikels in vallen wordt het water groen. Het ziet er misschien niet uit, maar dat maakt niets uit. Het is hartstikke gezond.”

Overigens worden de vijvers wel een keer per jaar uitgebaggerd, om te voorkomen dat ze helemaal dichtslibben.

Eerstejaarstudent Amber voert Academiakarper Constantijn

Eerstejaarstudente Amber voert Academiakarper Constantijn

“Ons water is over het algemeen vrij goed”, benadrukt Groothuis. Er wordt ook op gelet dat het zo blijft, legt hij uit. Zo wordt op deze warme dagen het waterniveau in de vijvers op peil gehouden met grondwater. Op de heetste dagen van het jaar werd het water zelfs helemaal vervangen door koeler, vers grondwater. Zo wordt de mogelijke vorming van giftige blauwalg voorkomen. Ondertussen wil de universiteit het waterleven zelfs uitbreiden, meldt Groothuis. “We zijn bezig om de grote vijver bij het Cobbenhagengebouw meer in te richten voor amfibieën als kikkers, padden en salamanders.”

Mensen die zich zorgen maken dat de vis zich eenzaam voelt, zo alleen in een grote vijver, kan Bram Groothuis ook geruststellen. “De karper is geen schoolvis. Je ziet ze meestal alleen, zelden in groepjes. Daar hebben ze geen behoefte aan.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.