Europese beurzen voor twee Tilburgse wetenschappers

De Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben 53 Europese starting grants in de wacht gesleept. Deze beurzen kunnen oplopen tot 2,5 miljoen euro per stuk. Vanuit Tilburg University scoren Neil Cohn en Matteo Giletta.

Beeld Pixabay

Beeld Pixabay

In totaal heeft de Europese onderzoeksraad ERC 408 beurzen toegekend, voor een totaalbedrag van 621 miljoen euro. Met de beurzen kunnen wetenschappers vroeg in hun carrière een onderzoeksgroep starten. Nederland scoort vaak goed bij de ERC.

Alleen Duitsland (73) en het Verenigd Koninkrijk (64) wisten in deze ronde meer starting grants te bemachtigen dan Nederland. De slaagkans was niet bijzonder hoog: slechts 13 procent van alle aanvragen kwam door de selectie heen.

Tilburg

Van de 53 ‘Nederlandse’ beurzen gaan er 26 naar wetenschappers met de Nederlandse nationaliteit. De andere beurzen zijn voor wetenschappers met een andere nationaliteit, die hier hun onderzoek doen. Omgekeerd besteden vijf Nederlanders hun starting grant juist in het buitenland.

Twee Tilburgse wetenschappers hebben prijs. Neil Cohn (TSHD, Communicatie en Cognitie) heeft een beurs bemachtigd voor zijn onderzoeksproject ‘Visual narratives as a window into language and cognition’. Matteo Giletta (TSB, Ontwikkelingspsychologie) krijgt een beurs voor zijn onderzoeksproject ‘Outside-in: How Bullying in Adolescence Gets Into The Mind and Under the Skin’.

Denen

Opvallend goed scoren de Deense wetenschappers: die winnen 72 beurzen. Ook zijn er meer Fransen, Italianen en Israëliërs met een starting grant dan Nederlanders.

Onder de Nederlandse instellingen springt de Universiteit van Amsterdam eruit, die twaalf beurzen ontvangt. Utrecht krijgt er negen, waarvan drie voor het academische ziekenhuis. De sociale wetenschappen zijn goed voor 23 van de 53 Nederlandse beurzen.

HOP, Bas Belleman

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.