Tiener blind door eten friet en chips

Het is de klassieke moedervraag als je het huis uit bent: ‘Eet je wel goed?’ Een Britse tiener uit Bristol deed dat niet. Al jaren leeft hij op een dieet van voornamelijk friet, Pringles en af en toe een witte boterham met ham. Door een gebrek aan vitamines is de jongen nu blind, melden onderzoekers van de University of Bristol.

Begin deze week publiceerden de artsen een artikel over deze zaak in de Annals of Internal Medicine. De jongeman in kwestie was al jaren een ‘moeilijke eter’, maar op het eerste gezicht leek er niet zo veel aan de hand. Hij had geen overgewicht, was van normale lengte en zag er ook niet ondervoed uit. Hij was al bij dokters geweest vanwege vermoeidheid, gehoorklachten en zichtproblemen. Toen werd ook al een tekort aan vitamines vastgesteld, met name B12. Aanvankelijk slikte hij supplementen, maar na een tijdje stopte hij daarmee. Zijn ogen verslechterden in hoog tempo en nu, met 17, is  hij nagenoeg blind.

Volgens de onderzoekers zullen gevallen als deze in de toekomst vaker gaan voorkomen, vanwege toenemende populariteit van junkfood ten koste van voedzamer eten. Ook veganisten, een groeiende groep, lopen gevaar als die hun dieet niet aanvullen met supplementen van bijvoorbeeld B12, waarschuwen ze.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.