Onderzoek naar plagiaat bij Colombiaanse minister en promovendus van Tilburg University

Onderzoek naar plagiaat bij Colombiaanse minister en promovendus van Tilburg University

Jonathan Malagón González wordt beschuldigd van plagiaat. De Colombiaanse minister van volkshuisvesting zou in zijn proefschrift informatie van anderen hebben overgenomen zonder correcte bronvermelding. Malagón schreef zijn proefschrift aan Tilburg University.

Malagón tijdens de verdediging van zijn proefschrift

Tilburg University laat weten dat de beschuldigingen van plagiaat aan het adres van Malagón haar hebben bereikt en dat de universiteit een onderzoek instelt. Op basis van dit onderzoek zullen er eventuele vervolgstappen komen. 

Malagón schreef zijn proefschrift aan Tilburg University in drie jaar tijd terwijl hij werkte als vice-president van de Colombian Banking Association. Hij verdedigde zijn proefschrift op 1 december 2017. Toen was Malagón al een belangrijk figuur. Latin Trade Magazine beschreef hem destijds als een van de belangrijkste economen van Latijns-Amerika en voorspelde een ministerpost voor de jonge promovendus. Die voorspelling kwam niet veel later uit.

Kopiëren van ondergeschikten

Het nieuws werd vorige week naar buiten gebracht door de Colombiaanse nieuwszender Noticias Uno. Volgens de nieuwszender wordt Malagón ervan beschuldigd materiaal te hebben overgenomen van studenten en ondergeschikten zonder dit correct te vermelden. 

Malagón ontkent dat er sprake is van plagiaat. Hij spreekt van een ‘samenwerking’.

Begeleiders

Tijdens het schrijven van zijn proefschrift werd Malagón begeleid door de Tilburgse economen Sylvester Eijffinger en Harry Huizinga. Het proefschrift draagt de titel ‘Four essays on central banking in Latin America under balance of payments dominance’.

Malagón is 35 jaar oud en werd in 2018 geïnstalleerd als minister in het kabinet van Iván Duque. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.