Coalitie-Y roept in manifest op tot ‘generatieproof’ beleid

Coalitie-Y roept in manifest op tot ‘generatieproof’ beleid

Hoge (studie)schulden, tijdelijke contracten, een overspannen woningmarkt. Al deze factoren zorgen voor onzekerheid en stress bij jongeren. Genoeg is genoeg, vindt Coalitie-Y. Met een manifest strijdt de jongerenbeweging voor een betere toekomst voor de Nederlandse jeugd.

Beeld YouTube

Beeld YouTube

Goed dat jongeren van zich laten horen, dat houdt ons bij de les‘, twitterde premier Rutte gisteren, nadat hij het manifest van Coalitie-Y in ontvangst had genomen. Het manifest roept op tot eerlijke kansen voor de jeugd en is ondertussen al ruim zesduizend keer ondertekend.

De jongerencoalitie werd in februari opgericht door een zestal jongerenorganisaties, tv-presentator Tim Hofman en de ChristenUnie. Het doel: de toenemende druk op de jeugd op de agenda zetten, oplossingen voorstellen en politiek draagvlak creëren.

Met dat draagvlak zit het wel goed. Voor hun belangrijkste standpunt, dat het leenstelstel de prullenbak in moet en de basisbeurs er weer uit, is ondertussen een ruime Kamermeerderheid.

Rekening houden met nieuwe generaties

Waar het volgens Coalitie-Y vooral aan schort is beleid dat rekening houdt met de volgende generaties. Vandaar de vraag om een generatietoets. “Bij grote beleidsmomenten, zoals een klimaatakkoord of een pensioenakkoord, moet beter gelet worden op de gevolgen voor latere generaties, voor jongeren”, vertelde ChristenUnie-leider en initiatiefnemer Gert-Jan Segers aan NOS.

Andere punten in het manifest zijn: vermindering van de prestatiedruk, het scheppen van meer zekerheid op de arbeidsmarkt, door de kloof tussen vast, flex en zzp aan te pakken, een betere toegang tot de woningmarkt en het creëren van een ‘eerlijk, eenvoudig en evenwichtig pensioenstelsel’.

Coalitie-Y hoopt dat  jongeren en sympathisanten het manifest de komende tijd massaal zullen ondertekenen: “Vanaf nu hebben zij de mogelijkheid om zich bij ons aan te sluiten door het manifest te ondertekenen op de site. Met de handtekeningen kunnen we laten zien dat de politiek er echt niet meer onderuit kan”, aldus Kees Gillesse, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in Metro.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.