Levensecht de beest uithangen als virtuele bever

Altijd al willen weten hoe het voelt om te leven, zwemmen of neergeschoten te worden als een echte bever? Promovenda Alexandra Sierra Rativa heeft daar samen met Marie Postma en Menno van Zaanen een game voor gemaakt, de Virtual Reality-applicatie ‘Justin Beaver VR’. Met een VR-bril en een trilvest kun je niet alleen zien, maar ook daadwerkelijk voelen hoe het leven van een bever is.

Door een vest met trilllingsmotoren is de ervaring zo realistisch mogelijk gemaakt. Je voelt door de feedback hoe het is om in het water te zwemmen, vissen aan te raken en – aan het eind van de game – hoe het is om door een jager te worden neergeschoten.Met de game wordt onderzoek gedaan naar de beleving van virtuele ervaringen. Uiterlijk lijkt belangrijk. Zo is al duidelijk geworden dat proefpersonen zich meer konden inleven in een realistische bever dan in een robot-bever. Het was voor de spelers een stuk pijnlijker om neergeschoten te worden als ‘echte’ bever.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.