Met blauwe bril, trilbed en salade fitter de nacht door

Met blauwe bril, trilbed en salade fitter de nacht door

Hoe komen verpleegkundigen goed de nachtdienst door? Studenten van Tilburg University zoeken samen met het Eindhovense Catharina Ziekenhuis naar een oplossing met een drietal experimenten: gekleurde brillen, een speciaal bed voor powernaps en gezonde maaltijden.

Manager spoedeisende hulp Marieke van Schijndel begeleidt het project namens het Catharina Ziekenhuis. “Nachtdiensten afschaffen, kunnen we niet. Ze horen er nu eenmaal bij. Maar we kunnen het onze verpleegkundigen wel comfortabeler maken”, legt ze uit op de site van het ziekenhuis. Er wordt nu onderzocht hoe dat het beste gedaan kan worden.

Verpleegkundigen op de kinderafdeling krijgen een bril waar blauwe en rode glazen in kunnen. Blauw licht houdt een mens wakker, terwijl rood licht het tegenovergestelde effect heeft. Tijdens het werk dragen verpleegkundigen blauwe glazen, thuis kunnen rode glazen worden opgezet. Op de intensive care staat een speciaal bed met trilfunctie en rustgevende muziek, ideaal voor een snelle powernap tussendoor. Ten slotte is er een experiment met de afdeling medium care, daar krijgt het personeel twee keer per nacht een gezamenlijke gezonde maaltijd van wraps en salades en zo meer. Van Schijndel: “Goede voeding zorg ervoor dat je fitter blijft.”

Overigens is Van Schijndels eigen afdeling, de spoedeisende hulp, niet vergeten bij de experimenten. Sterker nog, daar krijgen ze het hele pakket: van blauwe bril, tot sluimerbed en gezonde hap.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.