Universiteit wil toegankelijker zijn voor studenten met beperking

Universiteit wil toegankelijker zijn voor studenten met beperking

De universiteit moet toegankelijker worden voor studenten met een handicap of andere studieverzwarende beperking. Vandaag ondertekent Paulina Snijders daartoe een VN-intentieverklaring. 

Beeld Pixabay, Gerd Altmann.

Beeld Pixabay, Gerd Altmann.

Er zijn steeds meer universiteiten en hogescholen die de intentieverklaring van het VN-verdrag Handicap ondertekenen. Daarin is uitgewerkt wat de overheid en onderwijsinstellingen moeten doen om ervoor te zorgen dat de positie van studenten met een handicap verbetert. Ook de positie van studenten met een zwangerschap of bijvoorbeeld mantelzorgtaken moet erdoor verbeterd worden. Vandaag zetten Tilburg University en Fontys Hogescholen een krabbel onder de verklaring. Voor de universiteit doet vicevoorzitter van het CvB Paulina Snijders dat.

Hiermee schaart de universiteit zich achter de ambitie om een inclusieve onderwijsinstelling te zijn, waar studenten op gelijke voet aan het onderwijs deelnemen en geaccepteerd worden. Het is de bedoeling dat het onderwijscurriculum flexibeler wordt, er moet daarbij rekening worden gehouden met internationale studenten en medewerkers en het is belangrijk dat medewerkers goed leren omgaan met studenten met een handicap of andere beperking.

Op sommige vlakken werd hier al werk van gemaakt, zo wordt volgens de universiteit bijvoorbeeld al actief ingezet op inclusief onderwijs en het informeren van docenten over studenten met een functiebeperking en mogelijke voorzieningen.

Monitor

Jaarlijks laat de overheid onderzoek doen naar het effect van beleidsmaatregelen in het hoger onderwijs. Over het collegejaar 2018-2019 is een belangrijk inzicht dat studenten met een functiebeperking, zorg voor kinderen of mantelzorg, minder vaak tevreden zijn over studiebegeleiding, studiefaciliteiten en studieomgeving. Zij lopen bovendien vaker een studieachterstand op.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.