Alumni Erasmus Universiteit naar rechter voor miljoenen te veel betaald collegegeld

Alumni Erasmus Universiteit naar rechter voor miljoenen te veel betaald collegegeld

Ruim 140 oud-studenten stappen naar de rechter omdat ze duizenden euro’s te veel collegegeld hebben betaald. Krijgen ze gelijk, dan moet de Erasmus Universiteit Rotterdam ruim drie miljoen euro terugbetalen.

Foto: Wikipedia Commons

Foto: Wikipedia Commons

Voor de tweejarige deeltijdopleiding bedrijfskunde moesten de afgestudeerde studenten ieder in totaal 34.000 euro neerleggen, terwijl het collegegeld volgens de wet jaarlijks maximaal 2083 euro mag zijn. Daarom stappen de oud-studenten nu naar de rechter, meldt het Het Financieele Dagblad.

Het hoge collegegeld is eerder onderzocht door de Onderwijsinspectie, op verzoek van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Het extra geld zou volgens de universiteit nodig zijn voor onder andere avondcolleges, betere collegezalen, boeken en een studiereis naar het buitenland. Volgens de Onderwijsinspectie mogen deze extra kosten helemaal niet aan de student worden doorberekend.

Studenten zijn ‘akkoord’ gegaan met hoge collegegeld

Al bij bekendmaking van de resultaten van dat onderzoek in april riep Van Engelshoven het college van bestuur van de Erasmus Universiteit op om de oud-studenten te compenseren. Diverse pogingen om tot een oplossing te komen liepen op niets uit.

De universiteit is het oneens met de conclusies van de minister en de Inspectie. Studenten hebben vrijwillig een overeenkomst getekend over het hoge collegegeld en daar nooit bezwaar tegen gemaakt, zo is het verweer. De universiteit vindt daarom dat ze het te veel betaalde collegegeld niet hoeft terug te betalen.

Erasmus Universiteit treft toch maatregelen

Toch heeft de universiteit het collegegeld voor dit studiejaar verlaagd naar het wettelijke tarief. Daarnaast is er een coulanceregeling voor studenten die in 2016, 2017 en 2018 met de studie zijn gestart. Zij krijgen de helft van het collegegeld terug, mits zij afstand doen van het resterende bedrag.

Voor alumni uit eerdere lichtingen zijn geen regelingen getroffen. Als ook die groep naar de rechter besluit te stappen, stijgt de schadepost mogelijk nog verder.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.