‘Duizend euro als je mij de kamer geeft’: kamerzoekende studenten loven beloningen uit

‘Duizend euro als je mij de kamer geeft’: kamerzoekende studenten loven beloningen uit

De kamernood in de grootste studentensteden van Nederland houdt aan. Nog steeds verschijnen op Facebook dagelijks tientallen wanhopige berichten van studenten die naarstig op zoek zijn naar een kamer. Om toch snel iets te vinden, bieden ze van alles aan: van een taart tot weekendjes weg.

MarktplaatsDe meest opvallende beloning is die van Arie Dijkhuizen. De eerstejaars student aan de Hogeschool van Utrecht wilde zo graag uit zijn ouderlijk huis dat hij daar maar liefst duizend euro voor over had. “Mocht het (de bemiddeling, red.) succesvol zijn, dan ontvangt u van mij 1.000,- !!” is te lezen in zijn advertentie op Marktplaats.

“De rollen zijn nu omgedraaid,” zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. “Ik heb het voor het kiezen en keur huizen af, in plaats van zij mij.” Eén uur na het plaatsen van de advertentie had hij al vijf reacties van verhuurders. Dijkhuizen kon er binnen een week terecht.

Weekendje Berlijn of rondleiding met carnaval

Vooral buitenlandse studenten hebben moeite om ertussen te komen. De woorden ‘Dutch Only’ staan op Facebook bijna boven ieder bericht.

Dat maakt internationals wanhopig, merkt de 24-jarige Ella de Vries. Voor 330 euro biedt ze een kamer van vijftien vierkante meter aan in Amsterdam. Ze kreeg honderden berichten binnen, met name van internationals. “Een meisje uit Berlijn bood ons zelfs aan om daar naartoe te gaan,” liet ze weten aan het Algemeen Dagblad.

Afgaande op haar reacties merkt De Vries op dat zeker de helft van de kamerzoekers iets aanbiedt in ruil voor een kamer. Hoewel het meestal een taart is of een rondleiding met carnaval, stak het weekendje Berlijn er volgens haar wel echt bovenuit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.