Universitaire sportcentra schenden privacyregels met vingerscan

Universitaire sportcentra schenden privacyregels met vingerscan

Universitaire sportcentra in Amsterdam en Leiden houden zich niet aan de privacyregels door klanten om hun vingerafdruk te vragen zonder een alternatieve toegangsvorm aan te bieden, blijkt uit onderzoek van NU.nl. In het Tilburgse sportcentrum staan ook vingerscanpoortjes, maar sporters kunnen die omzeilen door zich bij de ingang te legitimeren.

Even je vinger op de scan leggen, en de poortjes van de universitaire sportschool gaan zo voor je open. Makkelijk toch? Maar het verzamelen van biometrische gegevens (vingerafdruk, irisscan, stemherkenning) mag niet zomaar. Klanten moeten expliciet akkoord gaan en goed worden geïnformeerd.

Daar blijkt het bij de sportscholen USC Amsterdam (Universiteit en Hogeschool van Amsterdam) en USC Leiden (Universiteit Leiden) nog aan te schorten. Sporters worden er niet actief op gewezen dat ze bijvoorbeeld ook gebruik kunnen maken van een normale sportpas, blijkt uit een inventarisatie van NU.nl onder twintig studentensportlocaties in zestien grote studentensteden.

Een woordvoerder van de Universiteit Leiden laat aan de nieuwssite weten dat het de sporters een alternatief gaat aanbieden. USC Amsterdam zegt dat het al papieren toegangsbewijzen uitgeeft en dus voldoet aan de wet.   

Het Sports Center in Tilburg werkt ook met de vingerscan, maar biedt wel een alternatief. Klanten die geen gebruik willen maken van de poortjes, kunnen zich bij de ingang legitimeren om alsnog toegang te krijgen tot de sportfaciliteiten.

HOP, Melanie Zierse

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.