ISO: Studenten opnieuw fors minder te besteden in 2020

Studenten hebben komend jaar weer fors minder te besteden. Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) daalt de koopkracht van universitaire studenten in 2020 met 0,91 procent en dat van hbo’ers met 0,42 procent. Om die daling te compenseren moet het collegegeld worden vastgezet.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Daarvoor pleit het ISO, op basis van eigen onderzoek. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn volgens de studentenorganisatie een stijging van het wettelijk collegegeld, de groeiende huurprijzen voor kamers en de btw-verhoging van zes naar negen procent begin januari.

Vooral universitaire studenten hard geraakt

Als tegenmaatregel besloot het kabinet arbeid minder te belasten, maar een student met een bijbaantje zal daar weinig van merken. “Terwijl het merendeel van de Nederlandse bevolking erop vooruitgaat, worden studenten vergeten,” zegt Kees Gillesse in een persbericht. Volgens de ISO-voorzitter moet het bevriezen van het collegegeld zorgen voor een directe verlichting.

Vooral universitaire studenten zijn de dupe. Zij zijn dit jaar fors meer kwijt aan kamerhuur. Daarnaast werken hbo’ers vaker, waardoor zij meer profiteren van loonstijgingen.

Studenten niet meer in koopkrachtplaatjes kabinet

Opvallend is dat sinds het afschaffen van de basisbeurs studenten niet meer meegenomen worden in de koopkrachtberekeningen. Sinds 2016 doet het ISO de berekeningen zelf, uit noodzaak. “De koopkrachtcijfers zijn nodig om goede beleidskeuzes te maken,” stelt Gillesse. “Juist nu, met toenemende studieschulden, prestatiedruk en burn-outs wordt het tijd om aan onze jongeren te denken. Wederom een koopkrachtdaling is voor ons niet uit te leggen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.