Vechten om een beurs? Deze wetenschapper vraagt de ‘crowd’ om financieringshulp

Vechten om een beurs? Deze wetenschapper vraagt de ‘crowd’ om financieringshulp

Vijftigduizend euro. Dat is het bedrag dat medisch psycholoog Paula Mommersteeg nodig heeft om een tool te ontwikkelen die vrouwelijke hartpatiënten helpt bij het maken van lastige zorgkeuzes. Omdat subsidieaanvragen tijdrovend en kansarm zijn, probeert de Tilburgse wetenschapper het geld op een andere manier bij elkaar te krijgen: met crowdfunding.

Paula Mommersteeg. Foto: Hartstichting

Paula Mommersteeg. Foto: Hartstichting

Op haar werkkamer in het Tias-gebouw houdt Paula Mommersteeg, universitair docent medische en klinische psychologie, een vuist in de lucht. Ze legt uit wat het vrouwenhart anders maakt dan het mannenhart, waardoor vrouwen onduidelijkere symptomen hebben bij een hartinfarct. Geen hevige pijn op de borst, maar klachten die eerder aan een stevige griep doen denken: vermoeidheid, rugpijn, kortademigheid.

“Als dit het hart is”, wijst Mommersteeg naar haar opgeheven vuist, “dan lopen hier de grote kransslagaders, die zich tot diep in de hartspier vertakken in heel veel kleinere bloedvaatjes. Vrouwen hebben vaker problemen in die kleine vaatjes, wat tot andere en atypischere klachten leidt dan problemen in de grote kransslagaders.”

Meer sterfte en meer stress

“De meeste mensen herkennen aanhoudende pijn op de borst wel als een signaal van een hartinfarct”, zegt Mommersteeg. “Maar dat is hoe een hartinfarct zich typisch bij mannen presenteert. Bij vrouwen zijn de signalen over het algemeen veel minder duidelijk.”

Bij vrouwen worden hartklachten vaak niet of laat herkend. De gevolgen daarvan zijn groot. Vrouwelijke hartpatiënten overlijden vaker dan mannelijke patiënten. Onder vrouwen zijn hart- en vaatziekten zelfs doodsoorzaak nummer één in ons land, met bijna zestig sterfgevallen per dag.

“Vrouwen met vage hartklachten durven soms niet naar de huisarts”

En, zo blijkt uit het jarenlange onderzoek van Paula Mommersteeg: behalve een hoger overlijdensrisico hebben vrouwelijke hartpatiënten ook meer psychische problemen en een lagere kwaliteit van leven. “Dat heeft te maken met de onduidelijke klachten die vrouwen ervaren. Die onduidelijkheid veroorzaakt veel stress. Sommige vrouwen durven niet naar de huisarts, omdat ze denken: de dokter ziet me al aankomen met mijn vage klachten.”

Hulp bij lastige zorgkeuzes

Mommersteeg wil een speciale keuzehulp ontwikkelen waar vooral vrouwelijke hartpatiënten veel aan kunnen hebben. Met de tool wil ze niet alleen de drempel naar de huisarts verlagen, maar patiënten ook in het diagnose- en behandeltraject meer regie over hun eigen zorg geven.

“Ik merk al jaren dat een grote groep hartpatiënten in een grijs gebied terechtkomt. Ze hebben hartklachten, maar de oorzaak is niet direct duidelijk”, legt Mommersteeg uit. “Deze patiënten zitten met allerlei zorgen: moet ik naar de huisarts of wacht ik nog even af, wil ik extra tests ondergaan als die mogelijk geen antwoord opleveren, welke behandeling past het beste bij mij? Ik wil dat er een tool komt die hartpatiënten helpt om, in overleg met de cardioloog, dat soort lastige zorgkeuzes te maken.”

Foto: Hartstichting

Crowdfunding

Voor het ontwikkelen van de keuzehulp is zeker vijftigduizend euro nodig. Daarvan kan Mommersteeg een oud-studente aanstellen, de specifieke behoeften van patiënten verder onderzoeken en op basis daarvan een tool bouwen.

Om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, heeft Mommersteeg voor een onconventionele aanpak gekozen: een crowdfundactie in samenwerking met de Hartstichting. “Het is voor wetenschappers heel moeilijk om geld binnen te halen”, legt Mommersteeg uit. “Je bent maanden bezig met het schrijven van een subsidieaanvraag, en je hebt maar tien tot vijftien procent kans dat je aanvraag gehonoreerd wordt.”

“Crowdfunden is voor mij als wetenschapper compleet nieuw terrein”

Daarom gooit de Tilburgse onderzoeker het nu over een andere boeg. Ze werpt zich niet in de moeizame strijd om NWO-geld, maar vraagt de ‘crowd’ om als geldschieter op te treden. Ze heeft tot 8 december om vijftigduizend euro in te zamelen. “Elke donatie wordt door de Hartstichting verdubbeld, wat betekent dat ik vijfentwintigduizend euro aan donaties moet ophalen. Het project gaat alleen door als het streefbedrag wordt gehaald, dus ik stort me de komende tijd volledig op het vinden van donateurs.”

Onbekend terrein

Crowdfunden lijkt misschien een makkelijke opgave voor een doorgewinterde wetenschapper die in de wereld van subsidieaanvragen het klappen van de zweep kent, maar Mommersteeg geeft toe: “Het is supereng.”

“Als wetenschapper is dit voor mij compleet nieuw terrein”, vertelt ze. “Maar ik zie het als een persoonlijk groeitraject. Ik kan niet fijn achter mijn computer blijven zitten — ik moet naar buiten treden, mijn verhaal vertellen, partners zoeken. En als het me lukt, dan levert het iets heel zinvols op dat voor patiënten echt van betekenis kan zijn.” Onderdeel worden van de crowd die het project van Paula Mommersteeg steunt? Doneren kan hier.

Donateurs die €25 of meer schenken, krijgen behalve een persoonlijk bedankje ook een andere tegenprestatie. Bijvoorbeeld een architectuurrondleiding over de campus onder leiding van kunsthistoricus Pieter Siebers (€30), een hardloopclinic in de Loonse en Drunense duinen (€50) of een wadexcursie met oesterproeverij op Terschelling (€125).

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.