Utrechtse studenten beginnen journal voor ‘mislukte’ wetenschap

Utrechtse studenten beginnen journal voor ‘mislukte’ wetenschap

Studenten van de Universiteit Utrecht zijn een tijdschrift begonnen voor onderzoek met tegenvallende of onduidelijke uitkomsten. Aanvankelijk wilden ze het nog Journal of failure noemen, of Journal of failed experiments, maar uiteindelijk werd het toch The journal of trial and error.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Er zit soms een gat tussen wat er onderzocht wordt en wat er gepubliceerd wordt, vertellen initiatiefnemers Martijn van der Meer en Stefan Gaillard aan de Utrechtse universiteitskrant DUB. Bestaande wetenschappelijke tijdschriften hebben namelijk geen belangstelling over artikelen over onderzoek met negatieve of moeilijk te interpreteren uitkomsten.

Dat zou wel moeten, vinden de studenten. Van der Meer: “We horen af en toe emotionele verhalen van promovendi. Soms zijn ze maanden bezig met een onderzoek zonder dat het leidt tot de verwachte resultaten. Tijdens een borrel of wetenschappelijk congres horen ze dan terloops: O ja, maar dat werkt ook niet, dat wisten we al lang. Maar dat was dus nooit ergens gepubliceerd.”

De eerste editie van het nieuwe journal staat in het teken van Neuroscience & Psychology. Je kunt je wetenschappelijke artikel nog tot 1 december insturen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.