Britse universiteiten acht dagen plat door stakingen

De Britse vakbond voor universiteitspersoneel heeft aangekondigd dat tussen 25 november en 4 december gestaakt wordt op 60 universiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Daaronder ook prestigieuze universiteiten als Cambridge en Oxford. Dat is een gevolg van grote onvrede onder wetenschappers over een pensioenen, maar kwesties als salarissen, baanonzekerheid, arbeidsomstandigheden en toegenomen werkdruk spelen een grote rol.

De University and College Union, de vakbond die de staking heeft uitgeschreven, laat weten dat het ook  na 4 december niet gedaan is met de acties. Daarbij gaat het om iets minder vergaande actie dan complete stakingen. In februari vorig jaar werden 65 universiteiten ook al twee weken platgelegd door stakingen. Die gingen ook al om pensioenen, en waren gericht tegen plannen om het pensioenstelsel ingrijpend te wijzigen. Dat werd toen tegengehouden, maar ondertussen zijn daar plannen voor stijgende pensioenpremies in de komende jaren voor in de plaats gekomen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.