Herfst op de campus een stukje groener en stiller door nieuwe bladblazers

Herfst op de campus een stukje groener en stiller door nieuwe bladblazers

Allemaal leuk en aardig zo’n campus vol bomen, maar de komst van de herfst betekent ook meteen paden vol bladeren die worden opgeveegd met ronkende en knetterende motorblazers. Horen en zien en ook studeren vergaat je bij het horen van al die herrie. Deze herfst is dat anders, met de aanschaf van drie elektrische bladblazers zal de ontbladering van de campus een stukje stiller en groener zijn.

De e-bladblazers bestaan al wel langer, maar het wachten was op accu’s die lang genoeg meegaan, legt Bram Groothuis, chef campusterrein, uit. Met de eerste versie kon je maar tien minuten werken, inmiddels is dat opgelopen tot een half uur. Kleinere stukjes campus kunnen daarmee prima worden schoongeblazen. Het geluid van de elektroblazers is te vergelijken met dat van een bescheiden stofzuiger. Het is daardoor veel vriendelijker voor studerende studenten, docerende docenten en beursaanvraagschrijvende onderzoekers.

De oude ronkende en knetterende motorblazer in actie. Foto: Jack Tummers

De oude ronkende en knetterende motorblazer in actie. Foto: Jack Tummers

De nieuwe e-bladblazers worden daarom zoveel mogelijk tussendoor overdag gebruikt. Al blijven voorlopig de krachtige oude motorblazers af en toe nog nodig voor de grotere stukken vol herfstblad. Niettemin verwacht Groothuis dat die op termijn overbodig zullen worden door krachtiger elektrische modellen. Die kunnen dan net als de huidige blazertjes heel toepasselijk worden opgeladen met groene stroom van Hollandse wind.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.