Nieuw station Tilburg Universiteit aan de horizon

Station Tilburg Universiteit moet op de schop, vinden universiteit en gemeente. Zodat het makkelijker wordt om de universiteit te bereiken en het niet meer zo’n troosteloze bedoening is. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Station Tilburg Universiteit tijdens verbouwing in 2017.

Station Tilburg Universiteit tijdens verbouwing in 2017.

Veel is het station in het westen van Tilburg nooit geweest. Een troosteloos overstappunt voor reizigers, waar goederentreinen en intercities nietsontziend doorheen razen. Logistiek is het een nachtmerrie. Wie op perron 1 aan de oostzijde staat heeft geen zicht op perron 2 en 3 aan de westzijde. Een onooglijke loopbrug brengt reizigers naar de overkant van de straat, maar er moeten ook meters afgelegd worden op trappen en voetpaden. Bovendien is er van de universiteit niets te zien, terwijl het station sinds een aantal jaar de naam ‘Tilburg Universiteit’ draagt.

Het perron aan de westzijde is twee jaar geleden verlegd, zodat een groot deel van de reizigers dichterbij de universiteit uitstapt. Zij hoeven alleen nog het pleintje tussen de woonwijk en de campus over te steken. Maar het is too little, too late volgens universiteit en gemeente. Het station moet helemaal op de schop. “Qua aansluiting op de campus is het een aanfluiting,” zegt vicevoorzitter van het CvB Paulina Snijders in het Brabant Dagblad. De hoop is dat mensen de auto vaker laten staan, als de trein nog dichterbij de campus stopt.

Het idee is om beide perrons te verschuiven naar de westzijde van de autoweg. Naast een nieuw treinstation zou er ook een logische busverbinding moeten komen en een betere manier om de weg over te steken. NS en Prorail moeten nog wel meegenomen worden in de plannen. De wethouder hoopt dat er binnen een paar jaar verbouwd kan worden.

Komt het inderdaad zo ver, dan lijkt het logisch om het perron evenwijdig aan CUBE te plaatsen. Dan stappen studenten, medewerkers en bezoekers pas écht uit op de universiteit. Is het alleen nog de vraag hoe ver mensen moeten lopen die niet voor de universiteit komen. Naar de woonwijk, de Westermarkt en de hogescholen Fontys en Avans zal het een stuk verder lopen worden.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.