Crowdfundactie geslaagd: de vijftigduizend is binnen

Missie volbracht! Een week voor de einddatum is het medisch psycholoog Paula Mommersteeg gelukt om via crowdfunding vijftigduizend euro bij elkaar te krijgen. De onderzoeker wil met het geld een tool ontwikkelen die vooral vrouwelijke hartpatiënten helpt bij het maken van lastige zorgkeuzes.

Paula Mommersteeg. Foto: Hartstichting

Paula Mommersteeg. Foto: Hartstichting

Voor haar geen tijdrovende subsidieprocedure met de kans dat het voorstel alsnog wordt afgewezen. De Tilburgse wetenschapper Paula Mommersteeg besloot het geld voor haar onderzoek via een crowdfundactie bij elkaar te sprokkelen. Het streven was om voor 8 december dit jaar vijftigduizend euro op te halen. En dat is nu dus gelukt.

Dat wil zeggen, Mommersteeg heeft tot nu toe ruim vijfentwintigduizend euro aan donaties opgehaald, elke donatie aan haar wordt door de Hartstichting verdubbeld. Op het moment van schrijven hebben er 171 mensen gedoneerd en staat de teller op 55.530 euro.

Hulp bij lastige zorgkeuzes

Met het geld wil de onderzoeker een tool ontwikkelen voor, met name vrouwelijke, hartpatiënten. Een ‘keuze-hulp’ die kan worden ingezet ter voorbereiding op een gesprek met de arts, maar die ook in het verdere diagnose- en behandeltraject meer regie over de eigen zorg geeft.

En dat is nodig, want bij vrouwen worden hartklachten vaak niet of laat herkend, vertelde Momersteeg in een eerder interview aan Univers.  Ze zijn vermoeid, kortademig of hebben pijn op de borst. Symptomen waarbij de diagnose niet altijd snel duidelijk is. “De vaak vage klachten die vrouwen ervaren, veroorzaken veel stress. Sommige vrouwen durven daarmee niet naar de huisarts, omdat ze denken: de dokter ziet me al aankomen met mijn vage klachten”, aldus Mommersteeg

Met alle gevolgen van dien. Vrouwelijke hartpatiënten overlijden vaker dan mannelijke patiënten. Onder vrouwen zijn hart- en vaatziekten zelfs doodsoorzaak nummer één in ons land, met bijna zestig sterfgevallen per dag.

Met de vijftigduizend euro kan Mommersteeg een oud-studente aanstellen, de specifieke behoeften van patiënten verder onderzoeken en op basis daarvan een tool bouwen, zo vertelde ze eerder aan Univers.

Doneren kan nog tot en met 8 december.

Meer weten over het Paula Mommersteeg en haar missie? Lees dit eerdere Univers-interview.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.