Onderwijskwaliteit TLS staat niet ter discussie

Tilburg Law School daalde zestien plekken op de Times Higher Education ranking. Vooral het onderwijs wordt slecht beoordeeld. Toch staat de faculteit er volgens het bestuur niet slecht voor.

volle collegezaal

Het was even schrikken voor Tilburg Law School. In twee jaar tijd daalde de faculteit zestien plekken op de Times Higher Education (THE) World University Rankings. Ze viel dit jaar uit de top vijftig: van de 36e naar de 52e plek. Vooral een lage score op onderwijs is het probleem. Nog voordat de officiële vergaderpunten aan bod kwamen, werd de ranking besproken tijdens de faculteitsraad afgelopen donderdag.

Deze ranking is gebaseerd op dertien indicatoren, zegt International Rankings Officer Ineke Stoop. De score voor het onderwijs wordt gebaseerd op bijvoorbeeld onderwijsreputatie en de student/staff ratio. Ook speelt het oordeel van wetenschappers een grote rol. Een select groepje wordt uitgenodigd het onderwijs van de verschillende rechtenfaculteiten te beoordelen. Maar de ‘sample’ is klein. “Een of twee evaluaties hebben een groot verschil op de uiteindelijke positie in de ranking,” zegt Stoop.

Dat verklaart de mail die de faculteit naar haar medewerkers stuurde. Zij werden eraan herinnerd dat ze ook de eigen faculteit mogen nomineren als excellent, mochten ze een vragenlijst van THE ontvangen. “In Brabant leggen we een zekere nederigheid aan de dag,” zegt decaan Geert Vervaeke. “Niemand vraagt je om op Tilburg te stemmen. Maar als je ons goed vindt, laat het dan weten.”

Maar hoe zit het nou met het onderwijs? Wetenschappers kunnen heus niet inschatten wat de kwaliteit daarvan is aan alle Nederlandse faculteiten en onderwijsreputatie kan ook niet alles zeggen. Wat vinden de studenten? “Het is voor internationale rankings moeilijk om studentenmeningen mee te nemen,” zegt Stoop. Terwijl de Tilburgse rechtenopleidingen het in de Nationale Studenten Enquete (NSE) juist wel goed doen, zegt vice-decaan onderwijs Maurice Adams. Dat zegt misschien meer.

En TLS werkt aan het onderwijs, want ze vindt studenten belangrijk. “Vanaf januari komt er een nieuw systeem voor cursusevaluaties, we houden panelgesprekken met studenten, de examencommissie ziet toe op kwaliteit, we proberen het Tilburgse Onderwijsprofiel te implementeren, er zijn visitatierapporten.” De kwaliteit van het onderwijs staat op de radar, wil hij maar zeggen.

Bovendien wijzen Stoop en Adams erop dat de faculteit nog altijd redelijk hoog staat in de ranking. Wereldwijd zijn er duizenden rechtenfaculteiten, zegt Adams. Dan is een plek net buiten de top vijftig zo slecht nog niet. “Ik denk dat we daar ook trots op mogen zijn.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.