Wetenschappers maken eigen publicaties alvast vrij toegankelijk

Wetenschappers maken eigen publicaties alvast vrij toegankelijk

Wetenschappers die hun publicaties openlijk met de wereld willen delen, kunnen dat zes maanden na verschijning in een tijdschrift doen. De Nederlandse universiteiten ondersteunen ze daarbij.

Afbeelding: Pxhere

Afbeelding: Pxhere

Al het publiek gefinancierd wetenschappelijk onderzoek in Nederland zou dit jaar openbaar toegankelijk moeten zijn. Ook zonder een duur abonnement op een wetenschappelijk tijdschrift. Dit bleek te optimistisch, de streefdatum voor volledig ‘open access’ is verlegd naar januari 2021.

Om in de tussentijd toch resultaat te boeken, stimuleert de VSNU onderzoekers om hun werk zelf openbaar te maken. Dat mag volgens de Auteurswet, die hiervoor in 2015 een amendement heeft gekregen, na verloop van een redelijke termijn. Volgens de VSNU is dat zes maanden.

In 2019 deelden 600 onderzoekers hun werk via een repository. Meer dan 2800 publicaties werden zo achter de betaalmuur van tijdschriften vandaan gehaald. Dit jaar wordt deze werkwijze breder uitgerold. Uitgevers staan er niet om te springen, maar wetenschappers die hun werk openlijk willen delen kunnen rekenen op steun van de eigen universiteit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.