Voldoendes voor ondermaats tentamen blijven staan

Een ondermaats tentamen heeft voor veel ophef en onrust gezorgd bij de Hogeschool Rotterdam. Een Salomonsoordeel van de examencommissie moet uiteindelijk voor rust zorgen. Het tentamen is te slecht en daarom ongeldig, iedereen met een onvoldoende moet het overdoen, bij de anderen blijft het cijfer staan.

In april 2019 bleek het tentamen Beheer-ICT voor studenten Business IT en Management vol te staan met fouten, meldt het Rotterdamse hogeschoolblad Profielen. Vijf vragen stonden er dubbel in, tekeningen uit opgaves waren weggevallen en één vraag was simpelweg te moeilijk. De verantwoordelijke docent hoogde daarom de cijfers op. Goed nieuws voor 90 procent van de studenten, zij haalden het.

Maar niet iedereen was blij. Een student die geen voldoende had, diende een klacht in bij de examencommissie. Na heel veel overleg met de toetscommissie en de onderwijsmanager kwam die uiteindelijk tot een oordeel: het tentamen is onder de maat en moet door alle 99 studenten worden overgedaan. Een beslissing die niet in goede aarde viel bij de grote meerderheid die dacht dat het vak binnen was, 47 van hen tekenden dan ook beroep aan.

Uiteindelijk besloot de examencommissie dat die studenten hun cijfers mogen houden. Het tentamen blijft wel ongeldig, maar de cijfers waren al officieel doorgegeven en er was inmiddels al tweeënhalve maand verstreken. Daardoor was de rechtszekerheid van studenten aangetast, oordeelde commissie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.