Wiskundekneus doet tiende tentamen in rokkostuum

Voor de tiende keer opgaan voor hetzelfde tentamen, dat kunnen niet veel mensen zeggen. De Eindhovense student Daan Vijselaar vond het bijzonder genoeg om zijn tiende poging voor het vak Calculus in rokkostuum te doen. Vijselaar is vierdejaars bachelorstudent Data Science aan Tilburg University en de TU Eindhoven.

Strikt genomen is het in Eindhoven pas zijn achtste poging, maar hij heeft al twee eerdere pogingen bij de UvA staan voor Wiskunde 1. “Dat is in principe hetzelfde als Calculus hier in Eindhoven, legt hij uit aan het Eindhovense universiteitsblad Cursor. Het grootste verschil: in Amsterdam heb je een 5.5 nodig om het vak te halen, in Eindhoven is een 5 voldoende. Een van de redenen dat Vijselaar na twee jaar overstapte naar de Eindhovense opleiding, erkent hij.

Zijn vrienden leven erg met hem mee, ze hebben zelfs een speciale site gemaakt: heeftdaancaluculusalgehaald.nl. Daarop staat een aftelklok tot de bekendmaking van de resultaten. Natuurlijk een poll (op dit moment verwacht 21% dat hij het haalt), memes en een grafiek met eerdere resultaten.

Die geven niet veel hoop voor Daan, de resultaten zijn in de loop der jaren alleen maar slechter geworden. Van de 5 bij zijn eerste poging in Amsterdam (die in Eindhoven zou volstaan), naar een 2 bij de vorige poging in november 2019. En volgens de prognose van zijn vrienden zal een 2 ook het resultaat zijn voor zijn tweede lustrumtentamen.

Vijselaar heeft zelf niettemin goede hoop, legt hij aan Cursor uit. In tegenstelling tot de andere keren heeft hij er nu namelijk wél voor geleerd: “Samen met iemand anders die voor de zoveelste keer Calculus-tentamen moest doen, heb ik de afgelopen tijd bijles gevolgd. Dat heeft enorm geholpen.”

UPDATE. Na een paar spannende weken kan Daan Vijselaar, vierdejaarsstudent Data Science aan Tilburg University en TU Eindhoven, opgelucht ademhalen. Bij zijn tiende poging heeft hij een 5.3, en dus eindelijk een voldoende, gehaald voor het beruchte eerstejaars vak Calculus. Op de website www.heeftdaancalculusalgehaald.nl is het goede nieuws sinds maandag 10 februari te lezen. Eind januari maakte Daan het tentamen voor de tiende keer, een gelegenheid waarvoor hij zijn rokkostuum aantrok. In een zwart gat zal Daan niet zo snel vallen: hij heeft nog twee herkansingen van andere vakken op het programma staan.  

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.