Duurzaamheidsoffensief Tilburg University van start

Het is duurzaamheid wat de klok slaat aan Tilburg University. Gisterenochtend werd in CUBE de Sustainability Factory gelanceerd. Deze ‘duurzaamheidsfabriek’ gaat losse inspanningen van studenten en medewerkers om Tilburg University duurzamer te maken coördineren. Bovendien ondertekende Collegevoorzitter Koen Becking de Sustainable Development Goals.

SDG_nederlands_totaaloverzicht

Met de lancering van de Sustainability Factory sluit Tilburg University zich aan bij een netwerk van zogenaamde green offices. Maastricht University was in 2010 de eerste universiteit met zo’n green office; inmiddels zijn ze aan universiteiten en hogescholen in heel Europa te vinden. De platforms worden grotendeels gerund door student-assistenten en dienen als een ontmoetingsplek. Iedereen met een idee om een universiteit of hogeschool toekomstbestendiger te maken kan zich aansluiten en mogelijke partners vinden.

Tilburg University was in 2018 een van de nieuwste deelnemers aan het green office-netwerk. Er is een jaar lang achter de schermen gewerkt aan de Sustainability Factory. “Natuurlijk had het allemaal sneller gekund,” zei Collegevoorzitter Koen Becking daarover tijdens de lancering. “Het CvB vindt het belangrijk om duurzaamheid en inclusiviteit terug te zien op de campus.”

TiU scoort laag op duurzaamheid

Becking zette gisteren ook zijn handtekening onder een verklaring van de universiteit, waarin deze belooft zich in te zetten om de Sustainable Developments Goals te halen. Deze 17 doelen zijn in 2015 door de Verenigde Naties opgesteld, en de green offices gebruiken ze als richtlijnen voor hun eigen initiatieven.

De UI Green Metric World University Ranking meet de duurzaamheid van universiteiten aan de hand van verschillende criteria, van de Co2-voetafdruk van het instituut en aanwezigheid van groen op de campus tot onderzoek gerelateerd aan milieuvraagstukken. De afgelopen jaren scoorde Tilburg University middelmatig op deze ranglijst. In de tweede helft van het vorige decennium was ze consequent de laagst geplaatste van de deelnemende Nederlandse universiteiten. Wageningen University and Research was in 2019 wereldwijd de meest duurzame universiteit, terwijl Tilburg in dat jaar eindigde op plek 139. Wel was dat een flinke stijging na plaats 464 in 2018 en 410 in 2017.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.