Nieuw gevangenisbeleid vanwege aanbevelingen Tilburgse econoom

Nieuw gevangenisbeleid vanwege aanbevelingen Tilburgse econoom

Gedetineerden in Nederland krijgen een eigen sleutel én een telefoon op cel, maakte Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, dinsdag 4 februari bekend in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen worden mede genomen als gevolg van de resultaten van een onderzoek van Tilburg University en de Universiteit Leiden. De Tilburgse misdaadeconoom Ben Vollaard, een van de onderzoekers, is enthousiast. “Het is een duidelijke verandering van het beleid. Ik had er niet op durven hopen dat het zover zou komen.”

De minister is behoorlijk snel met het nieuwe beleid, het is minder dan een maand geleden dat de resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd. Vollaard is ‘blij verrast’: “Het beleid was tot nog toe dat versoepeling van het regime verdiend moet worden. Met goed gedrag kun je voordelen verdienen. Uit onze studie bleek dat gedetineerden zich juist als gevolg van die voordelen beter gaan gedragen.” Bij dat onderzoek werd in een vleugel van de Penitentaire Inrichting Nieuwegein een vriendelijker regime voor gedetineerden ingevoerd, met maatregelen als bijvoorbeeld de eigen sleutel en de eigen telefoon.

Daarnaast mochten gedetineerden voor hun eigen maaltijden zorgen. Zelf eten bestellen, zelf koken. Ook dat was volgens de studie een succes, maar het is niet overgenomen in de plannen van de minister. “Zelf koken was heel populair, zowel onder gedetineerden als het personeel. Het is wel iets ingrijpender. Gevangenissen moeten ervoor worden aangepast, het moet worden ingepast in de werkschema’s. En er zijn natuurlijk lopende contracten met cateraars.”

Maar ook de twee maatregelen van de minister zorgen volgens Vollaard voor vermindering van de onrust bij gedetineerden en de stress bij personeel. En ook de onderzoekers kunnen tevreden zijn: ze zijn gehoord, het is niet onopgemerkt gebleven. Vollaard: “De maatregelen zijn het gevolg van een aantal pilots en ons onderzoek, dat werd ook heel duidelijk genoemd in de brief van de minister aan de Kamer. Klaarblijkelijk heeft dat gewicht in de schaal gelegd. Heel mooi als je ziet dat je werk impact heeft in de vorm van beleid.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.