Studenten betalen met onderhuidse chip

Zes studenten en een docent van de Fontys Hogeschool in Eindhoven hoeven niet meer bang te zijn dat ze hun portemonnee thuis laten liggen. Sinds kort kunnen ze namelijk hun kluisje openen en zelfs betalen met een onderhuidse chip.

Beeld: LightField Studios / Shutterstock

Je voelt en ziet er niets van, maar als de proefkonijnen hun hand aanspannen, dan zie je onder de huid een staafje zitten van 12 millimeter lang.

Student IJsbrand Geutjes is een van hen. “Ik liet mijn portemonnee vaak in mijn jaszak zitten. Dat kan nu niet meer. Ik kan mijn hand niet laten liggen,” vertelt hij tegen Omroep Brabant.

‘Je portemonnee kun je laten liggen, je hand niet’

Ook Sam Mensink doet mee aan het experiment, waardoor de chip verder ontwikkeld kan worden. “Je kunt nu al contactloos betalen. Waarom niet je hand er tegenaan houden?”

Zijn ultieme droom is om zonder sleutels en portemonnee de deur uit te kunnen. In de nabije toekomst wil hij met de chip kunnen inloggen op social media. “Als je bijvoorbeeld je wachtwoord van Facebook bent vergeten, willen we dat je je hand op een scanner legt en inlogt.”

Beveiliging en privacy

Hoewel de chip talloze functies kan vervullen, wordt continu nagedacht over de beveiliging en privacy ervan. “Bij mij ligt de grens bij constant in de gaten gehouden worden,” vertelt Sam. “Nu kan dat niet, omdat de chip pas werkt als je hem bij een apparaat houdt.”

Volgens de 21-jarige student lopen we over vijftien jaar allemaal met zo’n chip. “Ik vind het wel grappig om hier de eerste in te zijn. Nu ben je een van de weinigen maar straks zeggen we: ‘Oh, jij hebt ‘m ook.’”

Volgens Sam voel je er niets van. “Er zitten medische siliconen omheen, net als bij een pacemaker.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.