Studenten TiU lopen niet warm voor flexstuderen

In je eigen tempo studeren en betalen per studiepunt. Steeds meer hogescholen en universiteiten willen het mogelijk maken voor hun studenten. Aan Tilburg University kan het al een aantal jaar, maar bijna geen student meldt zich aan.

Beeld Pixabay

Beeld Pixabay

Nu het collegegeld steeds hoger oploopt, wordt het probleem van studievertraging ook steeds nijpender. Het kost veel geld om lang over je studie te doen. Bestuurswerk, mantelzorg en topsport komen in het gedrang, zeggen critici.

Een van de mogelijke oplossingen is flexstuderen: niet per collegejaar betalen, maar per studiepunt. Daar loopt nu een experiment mee, waar Tilburg University, de Universiteit van Amsterdam en twee hogescholen aan meedoen. Aan Tilburg University kunnen topsporters, mantelzorgers en ondernemers een korting van maximaal 1000 euro krijgen op het wettelijk collegegeld.

Uitbreiden

Minister Van Engelshoven gaat het experiment tussentijds openstellen voor nieuwe deelnemers, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Er blijkt veel belangstelling voor te zijn. Ook studentenorganisaties ISO en LSVb zien een uitbreiding wel zitten.

Twaalf hogescholen en twee universiteiten hebben interesse. Van deze 14 instellingen zijn er 12 nieuw, laat het ministerie weten. De andere twee doen al aan de proef mee, maar willen die uitbreiden.

Tilburg University besloot in mei 2019 al om de drempel voor deelname te verlagen. Studenten moeten hun BSA gehaald hebben, maar hoeven daarna maar 18 ECTS per jaar te halen. Eerder was dat minimaal 30 ECTS. Ook werd de proef opengesteld voor chronisch zieke studenten.

Uit het experiment moet blijken of studenten inderdaad gebaat zijn bij dit systeem: helpt het om afhakers binnenboord te houden en is het haalbaar om het onderwijsprogramma enigszins flexibel aan te bieden?

Tempo

De eerste uitkomsten zijn niet slecht. Bij Hogeschool Windesheim, de meest enthousiaste deelnemer, zegt een flink deel van de flexstudenten dat ze zeker (8 procent) of waarschijnlijk (12 procent) zouden zijn gestopt als ze in het normale tempo moesten studeren. Voor TiU is het aantal respondenten (5) te laag om uitspraken te doen over het succes van de proef.

De minister zet de proef nu ook open voor deeltijdopleidingen en duale opleidingen (waarin studenten werken en leren tegelijk). Deze opleidingen zijn over het algemeen van zichzelf al flexibeler dan de voltijdsopleidingen.

Het zal naar verwachting een jaar duren voordat de proef wordt uitgebreid, want daarvoor moet een regeling worden aangepast en opleidingen moeten ook door de ballotage komen.

Geld

Wie per studiepunt betaalt, is wel iets meer geld kwijt. De onderwijsinstellingen mogen het tarief met vijftien procent verhogen om de administratieve lasten te dekken. In de Tweede Kamer is veel steun voor flexibel onderwijs, al waarschuwde GroenLinks voor verkapte bezuinigingen en een ieder-voor-zich-samenleving.

HOP, Bas Belleman

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.