Lowlands Science staat weer open voor onderzoeksvoorstellen

Lowlands Science staat weer open voor onderzoeksvoorstellen

Trouwe Lowlands-fans weten: het grootste festival van Nederland draait niet alleen meer om de muziek. Naast theater, poëzie en comedy staat er een flinke dosis wetenschap in het blokkenschema. Ook dit jaar wordt de polder omgetoverd tot een levensgroot laboratorium. Wetenschappers kunnen hun onderzoeksvoorstellen weer insturen.

De Alpha-tent op Lowlands. Beeld: Wikicommons

De Alpha-tent op Lowlands. Beeld: Wikicommons

Voor het zesde jaar op een rij wordt Lowlands Science georganiseerd. Wetenschappers en onderzoekers van alle universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten kunnen een idee insturen voor een (grootschalig) experiment dat zij, als hun voorstel wordt geaccepteerd, op 21, 22 en 23 augustus zullen uitvoeren.

Het wetenschapsprogramma van Lowlands dient een dubbel doel, dat de organisatie in de oproep benadrukt. Festivalgangers kunnen op een speelse wijze kennismaken met wetenschap; voor onderzoekers is het festival vanwege de duizenden bezoekers een potentiële goudmijn van data.

Vanuit Tilburg vertrokken de afgelopen jaren meerdere wetenschappers naar Biddinghuizen voor veldwerk. In 2018 lieten communicatiewetenschappers Emiel Krahmer en Paul Vogt (Tilburg School of Humanities and Digital Sciences) het festivalpubliek een potje Hints spelen met een robot. Tijdens de editie van vorig jaar installeerden onderzoekers Marjolijn Antheunis en Emmelyn Croes (ook TSHD) chatbots, bij wie bezoekers hun diepste geheimen konden opbiechten.

De oproep staat open tot woensdag 25 maart.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.